Gå direkt till textinnehållet
Foto: Aron Sigblad

Åklagaren yrkar på minst två års fängelse för Bonnesen

Åklagaren yrkar på minst två års fängelse för Birgitte Bonnesen, med brottsrubriceringen grovt svindleri. »Jag kan inte se att det ska finnas någon annan påföljd än fängelse om hon fälls«, sa åklagaren Ted Murelius i rätten.

Rättegången mot Birgitte Bonnesen går nu in i sitt slutskede. Under torsdagen yrkade åklagaren i Stockholms tingsrätt på minst två års fängelse för den tidigare Swedbank-vd:n.

– Vi menar att om Birgitte Bonnesen fälls till ansvar för grovt svindleri, uppsåtligt brott samt obehörigt röjande av insiderinformation så menar vi att det abstrakta straffvärdet inte understiger två års fängelse, sa åklagaren Ted Murelius i sitt slutanförande.

Birgitte Bonnesen åtalas för grovt svindleri i andra hand grov marknadsmanipulation, samt obehörigt röjande av insiderinformation.

Kärnan i målet är om Birgitte Bonnesen mörkat vad banken egentligen visste om penningtvätt i Estland. Under slutpläderingen argumenterade åklagaren att Bonnesen medvetet ska ha undanhållit information under lång tid som kommit fram i bankens internrapporter i syfte att vilseleda allmänheten och bankens intressenter. Tillslut hamnade man i ett läge om ”point of no return”.

– Det går som en röd tråd från 2016 hela vägen fram till bankens uttalanden i tredje kvartalet i oktober 2018. Efter tredje och och även efter fjärde kvartalet har man haft möjlighet att förtydliga bilden från oktober 2018, men man fullföljer hela vägen, sa åklagaren.

Påföljden för grovt bedrägeri vid fällande dom är som lägst sex månader och högst sex års fängelse.

– Den allvarligaste skadan och som påverkar straffvärdet i skärpande riktning är just den förtroendeskada som åsamkats, inte bara banken utan hela bankväsendet och att det varit tal om svårupptäckt brottslighet. Jag kan inte se att det ska finnas någon annan påföljd än fängelse om hon fälls, fortsatte åklagaren.

Skulle tingsrätten istället fälla Birgitte Bonnesen för svindleri av grov oaktsamhet uppgår straffvärdet till ungefär ett års fängelse.

Rättegången fortsätter under fredagen med försvarets slutanförande. Birgitte Bonnesen nekar till brott.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord