Gå direkt till textinnehållet
Foto: Therese Lundstedt, vd Aktieinvest

Aktieinvest och Collector i samarbete – startar aktieapp

Nätmäklaren Aktieinvest och nischbanken Collector Bank samarbetar över företagsgränserna. Nu lanserar de aktieappen Spira.– Spira är ett sätt för de oinvigda eller de med lite tid att kunna spara i aktier, säger Therese Lundstedt, vd i Aktieinvest.

Ännu en aktieapp har kommit till världen.

Spira är till för de som är nybörjare på aktier eller som inte har tid, men som vill komma igång med sitt sparande. Bakom appen står nätmäklaren Aktieinvest och nischbanken Collector Bank som har utvecklat tjänsten tillsammans.

– Spira är ett sätt för de oinvigda eller de med lite tid att kunna spara i aktier, säger Therese Lundstedt, vd i Aktieinvest.

För att spara i Spira blir man kund direkt i appen via Bankid. Sparandet sker sedan månadsvis i en förutbestämd aktieportfölj och något förenklat kan man säga att portföljen sköter sig själv efter det. Alla utdelningar återinvesteras automatiskt utan extra kostnader och eventuella företagshändelser hanteras åt kunden. Den underliggande portföljen bygger på stabila och väletablerade investmentbolag och ger därmed en bra riskspridning.

Ett månadssparande i Spira innebär en fast kostnad om 25 kronor. Kostnaden gäller även när man säljer andelar i aktieportföljen. I övrigt är appen gratis att använda.

– Oavsett hur mycket man sparar i Spira vet man vad kostnaden blir. Det spelar alltså ingen roll om man sparar 1000 kronor eller 10 000 kronor i månaden, avgiften är alltid densamma.

Även om det ännu är i ett tidigt skede har användare börjat höra av sig med feedback och så här långt har responsen varit positiv. Det är också många avancerade aktiemänniskor som har hört av sig och tyckt till att tjänsten passar bra för målgruppen, enligt Lundstedt.

Det lanseras nya sparappar i en rasande takt för tillfället. Therese Lundstedt säger att det är Spiras aktiefokus som gör appen unik.

– Aktier har varit det bästa sparalternativet på lång sikt. Sparar man dessutom ett högre belopp blir Spira mycket mer lönsamt än ett vanligt fondsparande eller robotifierade fond-i-fondlösningar.

Spira är Aktieinvests och Collector Banks första samarbete. Therese Lundstedt utesluter inte att parterna kommer fortsätta jobba tillsammans i framtiden

– Det har varit jätteroligt att jobba ihop. Som bolag har vi samma ambitioner och vi är väldigt kundfokuserade. Många i branschen pratar om samarbeten, men ganska få gör det. Det finns många aktörer som försöker vara duktiga på allt, men jag tror de flesta hade tjänat på att samarbeta med andra aktörer som vet sin kärnkompetens.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord