Gå direkt till textinnehållet
MIN KARRIÄR I slutet av förrra året började Caroline Banér på Handelsbanken Fonder, där hon tillsammans med en kollega förvaltar den nya fonden Hälsovård Tema. Foto: Tor Johnsson

»Alltid varit intresserad av både medicin och finans«

MIN KARRIÄR Caroline Banér har en läkarexamen, men har aldrig jobbat som läkare. I stället har hon kombinerat utbildningen med en examen som civil­ekonom och förvaltar nu Handelsbankens nya hälsovårdsfond.

Att läsa till civilekonom tar fyra år, att läsa till läkare tar nästan sex år. Båda utbildningarna är imponerande var för sig, men Caroline Banér har dubbla examen.

– Jag var inte färdig civilekonom när jag började läsa läkarprogrammet, utan det var två områden som jag tyckte var otroligt intressanta. Med det sagt var det väldigt mycket jobb.

Hon hade inte helt klart för sig vad hon ville jobba med efter utbildningarna, men lockades av den bredd de erbjöd.

– Jag visste att jag tyckte finans var kul och det mesta inom medicinsk vetenskap, och att det fanns många möjligheter att kombinera dem.

Caroline Banér

Ålder: 40 år.
Bor: Lidingö.
Familj: Gift, två barn, fyra och sex år gamla.
Karriär i korthet: Danske Securities, Svenska McDonald’s, Segulah Advisor, BDO, Vator Securities, Danske Bank, Handelsbanken Fonder.
Intressen: »Umgås med vänner och resa. Just nu blir det mycket skidresor.«

Det kan låta som en märklig kombination, men för Caroline Banér låg de båda områdena henne nära. Hennes mamma är nämligen läkare och pappan har ett stort aktieintresse.

– Jag kan absolut erkänna att influenserna kommer hemifrån, säger Caroline Banér.

Under läkarutbildningen praktiserade hon på olika sjukhus och vårdcentraler. När hon skrev sin uppsats volontärarbetade hon i Nyanzaprovinsen i Kenya, med enklare tester och möten med patienter. Det är en upplevelse hon bär med sig än i dag.

– Det var otroligt givande. Det är en del av befolkningen som har det väldigt tufft, med stor fattigdom och mycket sjukdomar. Man blir väldigt tacksam för vad man har, och för svensk sjukvård.

Men sedan hon tog sin läkarexamen har Caroline Banér inte jobbat som läkare. I stället har hon använt sina medicinkunskaper i finansbranschen. Hon har bland annat arbetat med finansiell analys, due diligence (företagsbesiktning), företagsfinansiering och M&A (företagsförvärv).

2020 började hon som aktieanalytiker på Danske Bank, med fokus på hälsovårdsbolag.

– Möjligheten att kunna lära känna och följa bolag under längre tid, det tyckte jag var väldigt intressant och värdefullt, säger Caroline Banér.

Som hälsovårdsanalytiker följde hon dels kvartalsrapporterna från bolagen och dels resultat från olika medicinska studier – både från de aktuella bolagen och konkurrenterna – för att kunna bedöma bolagens framtidsutsikter.

– I den finansiella analysen av läkemedelsbolag tittar man både på den portfölj av läkemedel de har och vad de har under utveckling. Där är det viktigt med ett långt perspektiv, säger Caroline Banér.

Hon jobbade som analytiker på Danske Bank i två år. Strax innan årsskiftet gick Caroline Banér till Handelsbanken Fonder, där hon tillsammans med en kollega förvaltar den nya fonden Hälsovård Tema. Fonden är global och investerar både i läkemedelsbolag, teknikbolag och tjänstebolag inom hälsovård.

Caroline Banérs karriärtips

  • Ta vara på bredden i din utbildning. Det finns otroligt många olika delar inom finansbranschen, ta chansen att prova dig fram och se vad du gillar.
  • Alla bra tjänster levererar en dos med utmaningar. Det handlar inte om att du inte ska utsätta dig för svårigheter, utan du får ta ett steg i taget.
  • På bra arbetsplatser finns mycket kompetens, lär av varandra.
  • Om det dyker upp en möjlighet att prova något nytt – ta den. Det är viktigt att vara nyfiken.

– 75 procent är bolag som i dag levererar stabil lönsamhet med bra tillväxt, och en lite mindre del är yngre bolag som inte nått samma mognadsgrad men där vi bedömer att de har goda chanser att nå dit, säger Caroline Banér.

I hennes roll ingår liksom i den förra att analysera bolagens ekonomiska förutsättningar och medicinska studier, men också att leta nya investeringsmöjligheter. Caroline Banér träffar både bolagsrepresentanter, forskare och olika sakkunniga i jakt på bra investeringar. Här kommer båda hennes utbildningar till stor användning.

– I grunden handlar det om att bedöma den finansiella bärigheten i en finansiering. Jag har varje dag nytta av att ha läst ekonomi, men också av de många år jag har jobbat i finansbranschen. Och på den medicinska sidan är det naturligtvis till väldigt stor hjälp att ha en förståelse både för sjukdomsmekanismer och farmakologi, och hur snårigt det regulatoriska inom medicin kan vara, säger Caroline Banér.