Gå direkt till textinnehållet
Närbild på Ann Grevelius, som har på sig en svart polotröja.
Mitt i en framgångsrik bankkarriär tackade Ann Grevelius för sig. Nu trivs hon med livet som entreprenör och riskkapitalist. Nyligen lanserade hon robotrådgivaren Opti.

Ann Grevelius – bankchefen som blev entreprenör

Intervjun Mitt i en framgångsrik bankkarriär tackade Ann Grevelius för sig. Nu trivs hon med livet som entreprenör och riskkapitalist. Nyligen lanserade hon robotrådgivaren Opti.

För den som är intresserad av börs och placeringar är Ann Grevelius välkänd. Senaste åren har hon bland annat synts i Dagens Industris Börsrådet och SvD:s Börspanel. Nu är hon snart inne på tredje året som riskkapitalist och entreprenör. Innan dess hade Ann Grevelius en lång och framgångsrik karriär inom framförallt kapitalförvaltning hos Handelsbanken och SEB. Det var inte tal om ett planerat karriärbyte utan handlade snarare om att Ann Grevelius en dag insåg att hon hade jobbat ett kvarts sekel inom storbanksvärlden, inlärningskurvan hade planat ut och hon hade kommit allt längre från investeringar, kunder och värdeskapande för aktieägarna.

Ann Grevelius uppdrag:

  • Co-founder och styrelseledamot i Opti
  • Partner/Senior Advisor GP Bullhound
  • Styrelseledamot i börsnoterade Oscar Properties
  • Ledamot i Stiftelsen för Strategisk Forsknings (SSF) kapitalförvaltningskommitté
  • Senior Advisor till rekryteringsfirman Interim Search samt till fintech-bolaget Loanwallet
  • Styrelseledamot i Preg Life

– Det blev mer och mer av administration och fina chefstitlar. Men det gav mig inte så mycket personligen. Jag insåg att jag ska jobba 20 år till, om allt vill sig väl, jag älskar att jobba och då var det dags för nya utmaningar, säger Ann Grevelius.

Att trappa ner på jobbandet var det inte tal om. Men kommen till halvlek i karriären var dags att byta spår – det som Ann Grevelius helst ville göra vara att jobba med entreprenörer och långsiktiga investeringar, att själv vara med och driva bolag och skapa värden.
– Jag kände att jag var tvungen att förändra tillvaron. Jag visste inte exakt vad jag skulle göra, men valde ändå att säga upp mig.

Jag visste inte exakt vad jag skulle göra, men valde ändå att säga upp mig.

Många kolleger och vänner blev överraskande av Ann Grevelius beslut att sluta på SEB eller för den delen lämna fondvärlden. Men det är säkert många som också tycker att det var ett modigt beslut. Själv beskriver hon det som att hoppa ut från ett flygplan och hoppas på att fallskärmen ska lösas ut.

– Det var ett tufft beslut och framförallt ett av de största besluten jag har tagit professionellt. Men också ett av de bästa.

Därefter följde sju månaders karantän då Ann Grevelius inte fick jobba. Karantän betyder att man är arbetsbefriad under uppsägningstiden, vilket är rätt vanligt i finansbranschen. Syftet är att hindra att kunskap och kunder följer med till någon konkurrent. I stället för att bara vara ledig ville Ann Grevelius lära sig nya saker.

– Så jag återvände till Uppsala universitet igen och tog en kurs i ekonomisk historia. Det var jätteroligt. Jag fick blodad tand och har sedan dess fortsatt ta flera kurser parallellt med jobbandet.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Det var efter att ha studerat ekonomi vid Uppsala universitet som Ann Grevelius började jobba på bank för 26 år sedan. Hon ville jobba med kunder och började sin karriär på ett bankkontor i Handelsbanken. Därefter blev det många olika roller inom banken, inklusive en tid i Luxembourg där Ann Grevelius jobbade med företagskrediter. Åter i Sverige blev hon kundansvarig för stora börsnoterade bolag. Efter första mammaledigheten 1996 kände Ann Grevelius att hon ville specialisera sig. Valet stod mellan kapitalförvaltning och corporate finance. Visserligen fanns det inga lediga jobb just då, men hon skickade spontanansökningar till båda avdelningarna i alla fall. Resultatet blev att båda erbjöd jobb, men kapitalförvaltningen svarade först.

– Det var lite av en slump. Och det är inte sällan så när det gäller karriärutveckling, att det är lite slump med i spelet. Så det blev kapitalförvaltning, vilket var jättekul och intressant – och helt rätt med facit i hand.

På Handelsbanken arbetade Ann Grevelius mest i olika specialistroller, men var även chef för den institutionella kapitalförvaltningen. År 2004 började hon på Handelsbanken Fonder där hon blev ansvarig för förvaltningen av Sverigefonderna. Det gick bra. Till och med strålande, med tank på att Ann Grevelius tillhörde den lilla exklusiva skara svenska förvaltare som fick toppbetyget AAA av det brittiska fondanalysbolaget Citywire.

År 2010 blev Ann Grevelius rekryterad till SEB som chef för den svenska och nordiska aktieförvaltningen och hade det yttersta ansvaret för förvaltningen av runt 100 miljarder kronor i fonder och enskilda förvaltningsuppdrag. Efter några år blev hon internrekryterad till Family Office, den avdelning som arbetar med de allra största private banking-kunderna. Sista jobbet blev lite av en kombination av allt Ann Grevelius tidigare jobbat med. Som CIO, chief investment officer, arbetade hon med bland annat med rådgivande (direkt med kunder) och diskretionär (när kunder lämnat fullmakt till banken) förvaltning, strategi, kommunikation och marknadsföring.

Efter karantänsperioden och studierna i Uppsala hade Ann Grevelius tänkt färdigt och var redo att börja jobba igen i januari 2015. Nu som partner på det globala riskkapitalbolaget GP Bullhound, ett bolag som arbetar med venture capital och investerar i unga teknikbolag. Mer om detta senare. För ungefär samtidigt kom Ann Grevelius i kontakt med en entreprenör som höll på att sätta ihop ett team för att starta ett företag som skulle utveckla en plattform för att ge individuella oberoende placeringsråd om fonder och kapitalförvaltning – en robotrådgivare.

Med sin breda bakgrund inom kapitalförvaltning kompletterade Ann Grevelius de fyra andra grundarna, Jonas Hombert, Gustav Broberg, Hannes Wikström och Anders Wallace, av robotrådgivningsbolaget Opti perfekt. Fintechbolaget har så här långt i stort sett finansierats av grundarna själva. Opti hette tidigare Prisma men bytte nyligen namn för att undvika sammanblandning med fotofilterappen Prisma.
Enligt Ann Grevelius ligger digitala produkter för finansiell rådgivning helt rätt i tiden. Behovet av placeringsrådgivning snarare ökar än minskar framöver, både när det gäller privat sparande och att välja fonder i sin tjänstepension. Bankerna minskar på sina kontorsnät och den legala situationen med alla regler har gjort det dyrt för banker och andra aktörer att erbjuda traditionell rådgivning.
– Det gör att man måste ta betalt på andra sätt. Ibland på sätt som man inte märker som kund. Hela rådgivningsbranschen har blivit icketransparent. Det gör det komplicerat att utvärdera och svårt att få oberoende råd.

Opti vänder sig direkt till kunderna och finns redan i dag att ladda ned som app. Först ut är en ren fondjämförelsetjänst där man kan jämföra hur bra ens befintliga fonder är jämfört med andra. Under andra halvåret 2017 planerar Opti att lansera en tjänst som Ann Grevelius beskriver som: gör din egen blandfond. Till skillnad från många av de standardiserade metoderna för bestämning av lämplig risknivå är risknivån i Optis app helt anpassad till kundens egen ekonomi.

– Du svarar på frågor och får en anpassad portfölj utifrån din personliga ekonomiska situation. Helt skräddarsytt och baserat på fullt oberoende och transparens.
Opti baseras på mobilt bank-id och i dag kan man ladda upp fonder hos Avanza, Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank och de fristående Sparbankerna, men fler kommer att anslutas om kunderna så önskar. Opti analyserar och väljer ut de bästa fonderna i fondratingföretaget Morningstars hela sortiment genom att analysera fonddata med hjälp av egenutvecklade algoritmer. När det finns anledning att välja en bättre fond inom en viss kategori, till exempel när en fond sänker sina avgifter tar Opti kontakt med sina kunder och föreslår ett byte.

– Jag tror att alla är väldigt nyfikna på det här. Inte minst hos bankerna och fondbolagen har vi märkt ett stort intresse.
Optis tjänster är gratis när det gäller att testa och jämföra fonder. Den som däremot vill ha hjälp ett byta fonder får betala 145 kronor per byte. Kundernas fonder finns hos banker eller andra sparinstitut. Opti har bara hand om själva investeringsrådgivningen. Något som bolaget dessutom har tillstånd för hos Finansinspektionen. För Ann Grevelius är det viktigt att Opti har Finansinspektionens tillstånd.

– Det är en lång process som är svår för små företag och entreprenörer att ta sig igenom, men det är också ett ovärderligt konsumentskydd för dig som kund och sparare att veta att det är en reglerad verksamhet. Och ett starkt kvalitetstecken för oss som bolag.

Det är fantastiskt roligt att leva i den här snabba digitala världen.

Förutom Opti finns det redan i dag några svenska fintech-bolag som är inriktade på sparande. Ett är Sigmastocks som har utvecklat ett verktyg som hjälper spararna att skapa egna diversifierade aktieportföljer. Tieless är en helt automatiserad tjänst för att investera i börsnoterade indexfonder, ETF:er. Lifeplan är inriktad på tjänstepensioner och har helt automatiserat sin rådgivning. Primepilot har en app för oberoende fondrådgivning i mobilen.
Ann Grevelius tror att det kommer fler företag med inriktning på olika typer av sparande- och rådgivningstjänster. Efterfrågan på tjänsterna finns där och i marknader som USA och Storbritannien som brukar ligga i framkant har utvecklingen av robotrådgivning kommit längre. Nu har trenden kommit till Sverige och 2017 kan vi få se fler utmanare inom sparande.
– Vi har en hög datormognad och är väldigt digitaliserade i Sverige. Vi har också ett väldigt stort fondsparande och förhållandevis stort intresse för fonder och sparande.
Ann Grevelius är nu också inne på tredje året som partner på globala teknikinriktade investmentbanken/ riskkapitalbolaget GP Bullhound där hon arbetar med private equity-fonden GP Bullhound Sidecar.
– Tiden går så fort! Det är fantastiskt roligt att leva i den här snabba digitala världen. Det är en annan typ av människor. Det innebär en helt annan typ av energi och passion att jobba med entreprenörer.

Och GP Bullhound är i högsta grad ett entreprenörsbolag, som har huvudkontor i London och investerar i unga europeiska teknikbolag. Bland de svenska innehaven finns bland annat Klarna, Mathem och Spotify. Att hitta vinnarna bland unga bolag handlar mer om att bedöma människor och affärsidéer än traditionell bolagsvärdering med finansiella nyckeltal.
– Våra bolag har ofta intäkter men sällan positivt resultat, eftersom de investerar allt i tillväxt. Vi investerar främst i bolag med stora globala tillväxtmöjligheter. Teamet som driver bolaget är egentligen a och o. Det är viktigt när man tittar på börsnoterade bolag vad man har för ägare, ledning och styrelse också – men i tidiga bolag är det den viktigaste faktorn.
GP Bullhound hjälper sina portföljbolag att växa bland annat genom att de får tillgång till rådgivarna på investmentbanksdelen och det globala nätverket. GP Bullhound har varit specialiserade på teknikbolag sedan slutet av 1990-talet, ungefär lika länge som branschen har funnits, och har kontor i runt om i världen bland annat i Silicon Valley, och i år öppnas ett kontor i Hongkong.
– Det globala nätverket är vår främsta tillgång. Det är också det som gör att vi får möjlighet att investera i väldigt spännande bolag. Vi stöttar entreprenörerna genom vårt nätverk och hela ekosystemet runt allt vad tech heter.

Som partner på GP Bullhound jobbar Ann Grevelius med investerarrelationer, att resa kapital och kommunicera med investerarna. Hon är även med i investeringskommittén, deltar i arbetet med befintliga investeringar och letar efter nya bolag att investera i. Med tanke på den långa investeringshorisonten, fonderna är tioåriga och kan förlängas med ytterligare två år, betonar hon vikten av att vara noga med analysen.
– Det är inte som när man investerar i en aktie på börsen och kan sälja i morgon. Det här är som att gå in i ett långt förhållande. Och det är väldigt roligt. Vi träffar massor med spännande bolag oh entreprenörer. För att lyckas gäller att vara duktig på att skilja agnarna från vetet och satsa på rätt team, säger Ann Grevelius.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord