Gå direkt till textinnehållet
Mattias Fellenius är vd och grundare till Pensiono.se
Mattias Fellenius är vd och grundare till Pensiono.se

»Försäkringsbranschen är fruktansvärt konservativ«

Pensiono.se är först ut att koppla upp sig till Fullmaktskollen. Jämförelsesajtens vd Mattias Fellenius ser början på en mer konkurrensutsatt pensionsmarknad.

Hallå där!
Mattias Fellenius, vd på jämförelsesajten Pensiono.se, som är först ut att koppla upp sig till Fullmaktskollen. Varför just ni, som startade först 2011 och har tio anställda?
Bra fråga, varför vi och inte AMF eller Söderberg & Partners? Svaret är att försäkringsbranschen är fruktansvärt konservativ, för att inte säga bakåtsträvande. Om tio år kommer vi att skratta åt hur vi kunde gå med på att låta de stora bolagen leka med spararnas pengar precis hur de ville. Genom Fullmaktskollen slipper vi på Pensiono skicka ut pappersfullmakter i posten till kunderna att fysiskt signera för att kunna hjälpa dem att flytta sitt pensionskapital till bättre och för kunden billigare alternativ. Nu behöver de bara via vår hemsida koppla upp sig mot Fullmaktskollen med sitt Bank-ID i stället. Kunden får snabbt och enkelt överblick över sina pensionspengar.

Bakom Fullmaktskollen står ändå Svensk Försäkring, Pensionsmyndigheten och Sveriges Försäkringsförmedlares Förening, SFM. Varför har de fått statliga pengar för att utveckla tjänsten?
– Staten vill underlätta flyttar av pensionskapital, aktörerna ska inte längre kunna låsa in kunderna i dåliga alternativ. Man ska veta att det är väldigt väldigt stora skillnader i avgifter hos olika aktörer. Det är som om du skulle ligga kvar inlåst i ett gammalt telefonabonnemang från 1990. På den marknaden får man inte låsa in kunderna på livstid längre, men det får man fortfarande på pensionsmarknaden.

Det är ju fri lagstadgad flytträtt på pensionspengar från och med 2007. Tidigare avtal ska bolagen frivilligt ändra så att de också går att flytta. Men ni har statistik som visar att flyttavgiften i snitt är 1,1 procent av kapitalet?
– Ja, men vissa bolag sätter upp sjukt höga flyttavgifter. Till exempel SPP som höjt flyttavgiften från 1 till 2,5 procent på hela sitt bestånd och Movestic som höjt från 0 till 5 procent. Det är ingen rim och reson i detta, bara fult spel och ingen kundnytta alls. Varför avgifterna ska vara i procent och inte, som flytträttsutredaren Tord Gransbo föreslagit, exempelvis uttryckt som en fast avgift motsvarande två timmars arbete, kan man undra. Ibland blir flyttavgiften så hög för vissa kunder att det inte lönar sig för dem att flytta.

Kan man säga att ni har en för branschen disruptiv affärsmodell?
– Det händer mycket inom fintech just nu, och jag skulle säga att Fullmaktskollen är första konkreta steget för försäkringsbranschen som är en typisk oligopolmarknad. Det här underlättar för digitala tjänster i branschen. Pensiono är en jämförelsetjänst som kostnadsfritt samlar in information om vilka pensionsavgifter du betalar och visar hur dessa avgifter kan sänkas. Fullmaktskollen gör det lättare att nyttja vår tjänst. Detta är ett stort steg framåt mot en mer transparent och konkurrensutsatt finansmarknad.

Hur tjänar ni pengar själva?
– Väljer kunden ett alternativ som är kostnadsfritt så tar vi ut 1 procent av kapitalet i engångsavgift, och om flytten sker till en aktör som ger oss provision så tar vi inte någon avgift från kunden. Vår avgiftsmodell är helt transparant för kunden.

Text: BrittMari Lantto