Annika Falkengren lämnar SEB
Annika Falkengren slutar i sommar som vd i SEB, efter en nära 30 år lång karriär i banken.

Annika Falkengren lämnar SEB

Efter en hel karriär, nästan 30 år, inom SEB lämnar vd:n och koncernchefen Annika Falkengren banken i sommar.

Sedan 2005 har Annika Falkengren varit vd och koncernchef i SEB, men senast i juli 2017 kommer den epoken att vara slut.
– Jag har tillbringat hela mitt yrkesliv i SEB. Det har varit en fantastisk resa tillsammans med kunder och kollegor. Efter alla år vid rodret för SEB var det inte lätt att fatta beslut om att inleda en ny karriär och i en ny roll. Men, min slutsats blev ändå att detta är rätt tillfälle, säger Annika Falkengren i ett pressmeddelande.

Hon kommer i stället att tillträda en operativ roll som delägare i den schweiziska kapitalförvaltningsfirman Lombard Odier Group.
– Annika Falkengren har genom sitt långvariga engagemang för SEB och dess kunder, sitt lysande ledarskap och sin djupa branschkännedom visat att människor gör skillnad. Hon navigerade på ett framgångsrikt sätt SEB genom den globala finanskrisen och satte en tydlig framtidsstrategi, som hon och hela SEB-teamet kompromisslöst har levererat på, säger bankens styrelseordförande Marcus Wallenberg i samma pressmeddelande.

Finanslivs chefredaktör Agnetha Jönsson har följt SEB som analytiker på Affärsvärlden. Hon ser Falkengrens sorti som ganska väntad.
– Det har pratats om det i några år. Att det kommer just nu, när man har en strategi i banken som man jobbar efter, gör att det inte är någon större dramatik, säger Agnetha Jönsson.
Hon tycker att Annika Falkengren har gjort ett bra jobb.
– Hon har utvecklat banken genom digitalisering, samtidigt som hon hållit i kostnaderna.
Även Agnetha Jönsson lyfter fram att Annika Falkengren fungerat bra som ledare för banken både i goda tider och under senaste bankkrisen.
– Hon kan ju banken utan och innan och det har varit en styrka när det varit turbulent.

Text: Åsa Berner

publicerad
16 januari 2017
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram