Gå direkt till textinnehållet
Åtta av Stockholmsbörsens storbolag saknar helt och hållet ledamöter med digital bakgrund. Som enda bank tillhör SEB den gruppen.
Åtta av Stockholmsbörsens storbolag saknar helt och hållet ledamöter med digital bakgrund. Som enda bank tillhör SEB den gruppen.

SEB har minst digital styrelsekompetens av storbankerna

Åtta av Stockholmsbörsens storbolag saknar helt och hållet ledamöter med digital bakgrund. Som enda bank tillhör SEB den gruppen, visar Di Digitals granskning.

Digital kompetens

Di Digital definierar i sin granskning digital kompetens på följande sätt:

Digital kompetens
Ledamöter med digital kompetens har tidigare haft en eller flera ledande positioner inom it- eller telekombranschen inom bolag som Ericsson eller Telia Sonera.

Digital spetskompetens
Ledamöter med digital spetskompetens har motsvarande erfarenhet inom bolag med digitala affärsmodeller under 2000-talet, till exempel Google, Skype eller Microsoft.

– Att styrelsen helt saknar den kompetensen kan bli ett problem. Dels för att styrelsen inte ställer rätt frågor till ledningen, dels för att ledningen inte får gehör för stora investeringar som krävs. Man sätter heller inte fokus på rätt frågor att diskutera”, säger Sara Öhrvall, styrelseledamot i Investor, till Di Digital.

Endast två av tio styrelseledamöter bland OMXS30-bolagen besitter digital kompetens, visar tidningens granskning. Om man bara ser till digital spetskompetens, definierat som att tidigare ha haft åtminstone någon ledande position från bolag med digital affärsmodell under 2000-talet, så krymper siffran ytterligare – endast 26 av storbolagens 250 ledamöter har den kompetensen.

Nordea är storbanken som har flest digitalt profilerade styrelsemedlemmar, nämligen Birger Steen, Silvija Seres och Marie Ehrling.

Handelsbanken har Telenors tidigare vd Jon Fredrik Baksaas i styrelsen och Swedbank har Karl-Henrik Sundström och Anders Igel, tidigare koncernchef för Telia Sonera.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord