SEB har minst digital styrelsekompetens av storbankerna
Åtta av Stockholmsbörsens storbolag saknar helt och hållet ledamöter med digital bakgrund. Som enda bank tillhör SEB den gruppen.

SEB har minst digital styrelsekompetens av storbankerna

Åtta av Stockholmsbörsens storbolag saknar helt och hållet ledamöter med digital bakgrund. Som enda bank tillhör SEB den gruppen, visar Di Digitals granskning.

Digital kompetens

Di Digital definierar i sin granskning digital kompetens på följande sätt:

Digital kompetens
Ledamöter med digital kompetens har tidigare haft en eller flera ledande positioner inom it- eller telekombranschen inom bolag som Ericsson eller Telia Sonera.

Digital spetskompetens
Ledamöter med digital spetskompetens har motsvarande erfarenhet inom bolag med digitala affärsmodeller under 2000-talet, till exempel Google, Skype eller Microsoft.

– Att styrelsen helt saknar den kompetensen kan bli ett problem. Dels för att styrelsen inte ställer rätt frågor till ledningen, dels för att ledningen inte får gehör för stora investeringar som krävs. Man sätter heller inte fokus på rätt frågor att diskutera”, säger Sara Öhrvall, styrelseledamot i Investor, till Di Digital.

Endast två av tio styrelseledamöter bland OMXS30-bolagen besitter digital kompetens, visar tidningens granskning. Om man bara ser till digital spetskompetens, definierat som att tidigare ha haft åtminstone någon ledande position från bolag med digital affärsmodell under 2000-talet, så krymper siffran ytterligare – endast 26 av storbolagens 250 ledamöter har den kompetensen.

Nordea är storbanken som har flest digitalt profilerade styrelsemedlemmar, nämligen Birger Steen, Silvija Seres och Marie Ehrling.

Handelsbanken har Telenors tidigare vd Jon Fredrik Baksaas i styrelsen och Swedbank har Karl-Henrik Sundström och Anders Igel, tidigare koncernchef för Telia Sonera.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

publicerad
22 februari 2016

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Fyra av talarna på Sustainable Finance finns med på tidningen @veckansaffarer lista över näringslivets mäktigaste kvinnor. ⭐️Anna Ryott, Summa Equity ⭐️Maria Mähl, Arabesque ⭐️Anna Felländer, AI Sustainability Center ⭐️Carina Lundberg Markow, Folksam
Stockholm Green Digital Finance vill sänka trösklarna för grön finansiering med hjälp av blockchainteknik. Lyssna till Cecilia Repinski, vd och medgrundare, på Sustainable Finance den 28 mars. foto: Oskar Omne
Vår fotograf @donkadoo fotar @evatrouin på Swedbank. Missa inte intervjun med henne i nästa nummer av Finansliv!
Filippa Bergin, ansvarig för stora kunder och affärsutveckling i Ekobanken, är en av talarna på Sustainable Finance den 28 mars.
I veckan kommer årets första nummer av #finansliv Innehåller bl.a. #lön #paytech #danskebank #fintech #nordea, krönika av @framtidsfeministen och mycket mer! Omslagsfoto: @oskaromne
En av talarna på Sustainable Finance den 28 mars är Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. @aisustcenter Glöm inte att boka dina biljetter på finansliv.se.
Följ @Finansliv på Instagram