SEB har minst digital styrelsekompetens av storbankerna
Åtta av Stockholmsbörsens storbolag saknar helt och hållet ledamöter med digital bakgrund. Som enda bank tillhör SEB den gruppen.

SEB har minst digital styrelsekompetens av storbankerna

Åtta av Stockholmsbörsens storbolag saknar helt och hållet ledamöter med digital bakgrund. Som enda bank tillhör SEB den gruppen, visar Di Digitals granskning.

Digital kompetens

Di Digital definierar i sin granskning digital kompetens på följande sätt:

Digital kompetens
Ledamöter med digital kompetens har tidigare haft en eller flera ledande positioner inom it- eller telekombranschen inom bolag som Ericsson eller Telia Sonera.

Digital spetskompetens
Ledamöter med digital spetskompetens har motsvarande erfarenhet inom bolag med digitala affärsmodeller under 2000-talet, till exempel Google, Skype eller Microsoft.

– Att styrelsen helt saknar den kompetensen kan bli ett problem. Dels för att styrelsen inte ställer rätt frågor till ledningen, dels för att ledningen inte får gehör för stora investeringar som krävs. Man sätter heller inte fokus på rätt frågor att diskutera”, säger Sara Öhrvall, styrelseledamot i Investor, till Di Digital.

Endast två av tio styrelseledamöter bland OMXS30-bolagen besitter digital kompetens, visar tidningens granskning. Om man bara ser till digital spetskompetens, definierat som att tidigare ha haft åtminstone någon ledande position från bolag med digital affärsmodell under 2000-talet, så krymper siffran ytterligare – endast 26 av storbolagens 250 ledamöter har den kompetensen.

Nordea är storbanken som har flest digitalt profilerade styrelsemedlemmar, nämligen Birger Steen, Silvija Seres och Marie Ehrling.

Handelsbanken har Telenors tidigare vd Jon Fredrik Baksaas i styrelsen och Swedbank har Karl-Henrik Sundström och Anders Igel, tidigare koncernchef för Telia Sonera.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

publicerad
22 februari 2016
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram