Gå direkt till textinnehållet
Åsa Mindus Söderlund, vd Avanza Pension. Foto: Avanza

Avanza startar digital flyttjänst för pensioner

Avanza lanserar en ny digital tjänst som ska hjälpa kunderna att flytta sin tjänstepension. »Flyttmarknaden är tyvärr ganska analog idag, vi vill göra den så digital och enkel som möjligt«, säger Avanza Pensions vd Åsa Mindus Söderlund till Finansliv.

Den nya tjänsten, som kallas Pensionsjakten, ska ge kunderna översikt över sina tjänstepensioner, vilka som är flyttbara och inte, samt hur mycket man kan tjäna på en flytt.

– Vi vill underlätta för kunderna att göra bra och smarta val kring sitt tjänstepensionssparande. Det är ganska krångligt att få översikt över tjänstepensionen i dag. En del kan du se på Minpension.se, men där får du inte information om huruvida den går att flytta och vad du kan tjäna på det, säger Åsa Mindus Söderlund.

Om kunden vill flytta sin pension klickar man på en knapp i tjänsten, så fyller Avanza i flyttblanketten automatiskt. Däremot måste blanketten fortfarande skrivas under fysiskt, så den skickas därför ut till kunden som sedan får skicka tillbaka den underskrivna blanketten till Avanza. Därefter sköter Avanza själva flytten.

– Det ser fortfarande ut så, tyvärr. Jag tycker inte det är bra alls. Du kan godkänna din deklaration digitalt, men inte godkänna flytt av din tjänstepension digitalt. Det handlar om ren protektionism från branschens sida. Jag hoppas att det sker en förändring snart, säger Åsa Mindus Söderlund.

Förra året trädde nya regler i kraft för flytträtt av tjänstepension, som innebär att det får kosta som mest 600 kronor att flytta en individuell pensionsförsäkring som är en fond- eller depåförsäkring, om den tecknats efter 2007. Avanza har sett en tydlig effekt av lagändringen.

– Vi har gynnats av det, helt klart, säger Åsa Mindus Söderlund.

Nyligen lämnade regeringen förslag om att utöka flytträtten så att den gäller även tjänstepensioner som tecknats före 2007. Ändringen föreslås träda i kraft i juli i år. Kollektivavtalade tjänstepensioner omfattas inte av flytträtten.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord