Gå direkt till textinnehållet
Min karriär Johanna Kull, hållbarhetschef Avanza. Foto: Oskar Omne

»Vi måste våga prata ekonomi på vanlig svenska«

Länge planerade hon att bli läkare, men i stället blev det en karriär i finansbranschen. Johanna Kull vill göra ekonomifrågor enklare för alla.

Johanna Kull är en välkänd profil, inte bara för de som jobbar i finansbranschen. Avanzapodden, som hon gör tillsammans med kollegan Nicklas Andersson, når 40 000 lyssnare i veckan. Dessutom förekommer Johanna Kull flitigt i medier, nu senast i debatten om flytträtten av pensioner.

Men när hon började som vikarierande sparekonom på Avanza för fyra år sedan var den offentliga rollen helt ny för henne.

– Då hade jag inte sett en journalist på vykort i princip. Det var en skräckblandad förtjusning att gå in i den rollen, säger Johanna Kull.

Hon upptäckte tidigt att hon gillar att vägleda människor till bättre ekonomiska beslut.

Karriär i korthet

Utbildning: Masterexamen i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
Karriär:
Säsongs- och extrajobb på Skistar, Nordea och Svenskt Näringsliv 2008-2015.
Sparanalytiker på Avanza 2015-2017.
Sparekonom på Fondbolagens förening 2017-2018.
Sparekonom på Avanza sedan 2018.

Medan hon utbildade sig till nationalekonom jobbade hon extra på Svenskt Näringslivs Ekonomifakta. Hon reste runt landet och föreläste för gymnasieelever i över 100 skolor.

– Det var väldigt roligt.

Men att hon hamnade i finansbranschen från första början var långt ifrån självklart. Egentligen ville hon hjälpa folk på ett helt annat sätt.

– Jag ville länge bli läkare. Jag har alltid velat jobba med människor och haft ett stort samhällsengagemang, plus att jag är intresserad av människokroppen.

Att det inte blev så beror främst på ett annat av Johanna Kulls intressen: skidåkning. Efter gymnasiet jobbade hon på Skistar i Åre under två vintrar, och stormtrivdes. Hon bestämde sig för att utbilda sig snabbt så att hon kunde återvända till skidorten så fort som möjligt.

– Men när jag väl började plugga så märkte jag ganska fort att det är nationalekonomi jag tycker är mest intressant.

Någon karriär i Åre blev det inte, men hon reser fortfarande dit för att åka skidor flera gånger per år.

I stället planerade Johanna Kull att flytta till Schweiz tillsammans med sin dåvarande pojkvän när hon var klar med utbildningen. Han hade fått jobb och hon hade fått praktikplats på den schweiziska centralbanken SNB. Allt var förberett, när pojkvännen plötsligt gjorde slut.

– Jag hamnade i en kris. Jag var dumpad, hade inget jobb och inga pengar. Jag hade valet att antingen ligga på soffan och gråta, eller direkt börja söka jobb.

Hon bestämde sig för det senare. Johanna Kull sökte till Avanza, och fick jobbet som sparanalytiker 2015. Dåvarande sparekonomen och Avanza-profilen Claes Hemberg behövde en högra hand, en person med kunskap inom ekonomi som kunde hjälpa honom att ta fram information om Avanzas kunder.

Efter ett knappt år gick Claes Hemberg på tjänstledighet. Då tog hon över hans roll i fem månader.

– Det var stora skor att fylla.

Men hon fick mersmak. När Claes Hemberg återvände kände Johanna Kull att det var dags att stå på egna ben. 2017 lämnade hon Avanza för rollen som sparekonom på Fondbolagens förening.

Johanna Kulls karriärtips

  • Våga ta plats och pusha dina gränser. Du kommer göra en del misstag på vägen, men bättre att göra dem tidigt än senare.
  • Oavsett vad det är för chans du får, ta den! Även om du känner att du inte riktigt är redo. Ställ dig frågan: vad är det värsta som kan hända?
  • Skaffa dig ett nätverk. Håll kontakten med folk du jobbat med tidigare.
  • Hitta en arbetsplats du genuint trivs på. Du gör ett bättre jobb om du står för det som bolaget representerar.
  • Våga vara öppen med din chef. Säg vad du tycker, och berätta hur du mår.

– Jobbet handlade om att inspirera människor i privatekonomiska frågor, med fokus på fonder så klart. Det passade mig bra, eftersom jag tycker att fonder är den bästa sparformen.

Snart var hon dock tillbaka på Avanza. Claes Hemberg skulle sluta, och man letade en efterträdare. Både han och Avanzas vd Rikard Josefson tyckte att Johanna Kull var rätt person för rollen.Jobbet skiljer sig en hel del från det hon hade på Fondbolagens förening, trots att hon har samma titel. Hon är mer publik nu, och de ämnen hon hanterar är fler. På Avanza kan Johanna Kull få frågor om allt från bolån och pensionssparande till ett företags börsintroduktion eller Riksbankens räntebesked.

Hon försöker alltid svara så rakt och enkelt som möjligt. Många människor upplever att sparande och ekonomi är för svårt. Det är en av finansbranschens största utmaningar, tycker Johanna Kull.

– Vi måste våga prata ekonomi på vanlig svenska. Genom att slänga sig med svåra finanstermer så signalerar man att ekonomi inte är för alla.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord