Gå direkt till textinnehållet
Knyt Frängsmyr. Foto: Avanza

Avanzas vd lämnar – efter en vecka

Avanzas vd Knut Frängsmyr får lämna efter en vecka på posten. Det framgår av ett pressmeddelande från Avanza.

Under måndagskvällen kom beskedet att Avanzas nya vd Knut Frängsmyr petas, efter att ha tillträtt vd-posten den 6 november.

Anledningen är Finansinspektionens ledningsprövning där myndigheten haft synpunkter på de böter som Knut Frängsmyr fått i samband med en ombyggnation av sin privatbostad, något som Dagens Industri tidigare har rapporterat om.

– En vd på alla företag som står under Finansinspektionens tillsyn måste ledningsprövas och vi har efter dialog med FI landat i att sannolikheten för att det här kommer bli ett snabbt godkännande är låg och därför har vi valt att återkalla ledningsprövningen. Orsaken är de här böterna som utfärdats till Knut i samband med ett byggärende i Solna, säger John Hedberg, styrelseledamot i Avanza, till Dagens Industri.

Banken väljer därför att återkalla lednings- och ägarledningsprövningen av Knut Frängsmyr som vd i Avanza.

Beslutet innebär att rekryteringsprocessen återupptas. Bankens verksamhetschef och vice vd, Gunnar Olsson, har utsetts till tillförordnad vd.

– Det är beklagligt att vi nu får göra ett omtag i rekryteringsprocessen. Jag har samtidigt en stor tilltro till Avanzas ledningsgrupp som är stark och samtrimmad med en tydlig riktning. Gunnar Olsson är väl förberedd att ta över så det blir inte en alltför kännbar förändring i den bemärkelsen. Vi går nu vidare med högsta fart i den fortsatta rekryteringsprocessen, säger Sven Hagströmer, ordförande i Avanza en skriftlig kommentar.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord