Gå direkt till textinnehållet
Johanna Kull, hållbarhetschef Avanza. Foto: Oskar Omne

Johanna Kull: »Det är obehagligt«

Avanzas hållbarhetschef Johanna Kull har utsatts för hot och hat efter ett inlägg om jämställt ägande på X, tidigare Twitter. »Jag tycker det är obehagligt vilka som gömmer sig bakom de här kontona. Det är till 95 procent anonyma konton«.

Under gårdagskvällen, onsdag, delade Avanzas hållbarhetschef Johanna Kull ett inlägg på X (tidigare Twitter) om kapitalgapet mellan män och kvinnor.

Hon påpekar att hon inte såg något kontroversiellt med att dela statistiken.

– Jag är tämligen säker på att ett minskat kapitalgap inte bara vore bra för enskilda individer, utan även ge ett starkare samhälle för alla, om alla kompetenser tas till vara. Jag syftade inte bara på ägande på börsen, utan företagande och riskkapital med mera, säger Johanna Kull till Finansliv.

Men sedan inlägget publicerades har arga och hatiska kommentarer vällt in, huvudsakligen från anonyma konton. Inlägget är nu uppe i nästan 500 000 visningar.

Johanna Kull påpekar att hon är van vid att få en del negativa kommentarer På X när hon uttalar sig om hållbarhet eller jämställdhetsfrågor, men att den här gången slagit alla rekord.

– Det är hårda ord och ganska otäcka epitet som slängs över mig. Jag blev förvånad över den extrema mängden reaktioner den här gången.

– Jag har bara delat fakta som påvisar kapitalgapet. Om det är något man skulle uppröras över är att det ser ut så här. Istället kastar man glåpord över mig och hetsar om att jag borde förlora jobbet.

En hel del kommentarer är hot och hat. Vad tänker du om det?

–Som sagt så är jag ganska van att det kommer en hel del hårda ord, men nu kommer så pass mycket att även jag har påverkats. Jag tycker det är obehagligt vilka som gömmer sig bakom de här kontona. Det är till 95 procent anonyma konton. Man vill tänka att det är människor långt ifrån en, att det är enskilda individer som sitter hemma och trollar. Men tanken slår en, är det här människor man möter i sin vardag och som har ett annat liv på nätet.

Har du fått stöd från din arbetsgivare?

– Ja, absolut. Jag har fullt stöd och många personer och funktioner att tala med om jag känner för det och jag har fullt stöd av ledningsgruppen. Jag har också fått en väldigt fin support från många som hört av sig, bekanta och obekanta.

Sofia Svavar är kommunikations- och IR-chef på Avanza. Hon menar att inlägget tog både oanade och obegripliga proportioner.

– Vi gör såklart vad vi kan för att stötta och peppa Johanna och andra i deras fantastiska arbete mot en mer jämställd sparandemarknad och månar om att hon mår bra. Vi för också en dialog med vår säkerhetsavdelning eftersom många kommentarer också varit mycket hotfulla, säger hon till Finansliv.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord