Gå direkt till textinnehållet

»Bankerna kommer inte att kunna utveckla allting själva«

Framtidsspaning Johan Wolf, chef för SEB Venture Capital, om hur fintechbranschen kommer att utvecklas 2021.

– Vi ser framför oss en fortsatt bra utveckling för fintechbolagen generellt sett, då coronapandemin påskyndat behovet av att digitalisera service och tjänster i en snabbare takt än innan. Vi tror också att samarbeten mellan fintechbolag och etablerade banker förmodligen kommer att utökas, då bankerna inte kommer att kunna utveckla allting själva, främst på grund av att det helt enkelt kommer att ta för lång tid. De etablerade bankerna kommer nog att fokusera på att utveckla saker själva kring det de ser som »core« och hitta partnerskap kring delar som inte är »core« men som ändå ses som en viktig del av kunderbjudandet.

Hur kommer fintechbolagen att utvecklas? 

– Det kan kanske bli en del konsolideringar, och då främst inom utlåningssidan där det finns många fintechbolag i dagsläget, men där inte alla har tillräckligt med utlåningsvolymer för att nå skala. Vad gäller nya inriktningar tror vi att det med största sannolikhet kommer att dyka upp nya intressanta fintechbolag inom ESG-området.

Vad kommer SEB Venture Capital att leta efter i era fintechinvesteringar framöver?

– Vi är till exempel intresserade av nya infrastrukturplattformar för bankprodukter, erbjudanden och lösningar inom sparandeområdet, lösningar för små- och medelstora företag samt storföretag, och fintechbolag med fokus på lösningar inom ESG-området, samt områden som regtech och cybersäkerhet och affärsmodeller som bygger Saas (molntjänster)-intäktsmodeller för banktjänster.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord