
»Risk för bakslag för bolåneuppstickarna«
Framtidsspaning Claire Ingram Bogusz, forskare på Handelshögskolan i Stockholm, om utsikterna för bolåneuppstickarna under 2021.
– Jag ser viss risk för bakslag för uppstickarna på bolånesidan inför nästa år. Människor kommer sannolikt stanna kvar hos sin befintliga bolånegivare när deras privatekonomi blir skakig. De ekonomiska effekterna från pandemin är förstås ett viktigt skäl till det. Riskkapitalbolag och andra investerare som tidigare har varit aktiva på marknaden kommer nu också bli mer riskaverta. Det är lätt att glömma hur många start ups som inte lyckas på lång sikt, så jag tror vi kan få se både konkurser och bolag som läggs ned.

»Räkna inte med en snabb återställare«
– Utvecklingen kommer även att gå långsammare än tidigare för de aktörer som överlever. PSD2-direktivet har inte fått lika stort genomslag att driva samarbeten och innovation som marknaden hade hoppats på, och det tar tid för bankerna att hitta en långsiktig partner bland fintechbolagen.
– Vi har sett en ökad konkurrens mellan fintechbolagen att jobba med bankerna, så bankerna har verkligen lyxen att välja vilka man vill jobba med. Samtidigt är mitt intryck att många banker inte ser poängen med att jobba med en bolånestartup, eftersom de nystartade harsvårt att attrahera kunder, kapital och legitimitet.
– Däremot tror jag att det kan uppstå lägen för banker under 2021 att köpa upp verksamheter billigt. Det behöver nödvändigtvis inte vara bolåneprodukten man vill åt, utan kanske personalen eller kunskapen som finns i bolaget.

»Digitala betalningar har ökat kraftigt till följd av pandemin«
Claires Ingram Bogusz om den ökade konkurrensen på sparandemarknaden:
– Vi har sett nya aktörer som Savr som börjar konkurrera med Avanza och Nordnet på prissättningen, exempelvis genom halverade fondavgifter. Parallellt har en helt ny kundbas börjat investera mer aktivt under pandemin, särskilt kvinnor. Det gör att transparensen kring olika finansiella produkter och kring rådgivning kommer bli allt viktigare.
– De etablerade nätmäklarna var en gång själva uppstickare, men har nu blivit så pass stora att de nu har ganska bra skalbarhet i affären. Med det sagt finns utrymme för nya digitala aktörer att komma in och ta en del av marknaden.