Bara var femte styrelseledamot är digitalt kunnig
Bara 20 procent av styrelseledamöterna är digitalt kunniga, visar ny undersökning från Styrelseakademien.

Bara var femte styrelseledamot är digitalt kunnig

Ännu en undersökning visar på låg digital kompetens i svenska bolagsstyrelser. Endast 20 procent av Styrelseakademiens medlemmar är digitalt kunniga.

Styrelseakademiens undersökning

Drygt 300 medlemmar från Styrelseakademien deltog i undersökningen. 72 procent av de svarande var män och 28 procent kvinnor. 40 procent var under 55 år och 60 procent var över 55 år.

Mer än hälften av styrelserna anger i Styrelseakademiens undersökning att de är mindre digitala än sina kunder. Lika många säger att de digitala trenderna inte påverkar deras verksamhet.

7 av 10 styrelsemedlemmar anser inte att deras företag främjar nya affärsexperiment för att kunna ta tillvara digitala affärsmöjligheter.

Styrelseledamöter med erfarenhet från IT-branscher anses vara digitalt kompetenta, men har enligt undersökningen inte alltid tillräcklig affärsförståelse för att bidra till en ökad digitalisering på strategisk nivå.
– Det har visat sig vara svårt att hitta styrelsemedlemmar med digital kompetens. Att rekrytera en person från IT-branschen är ingen garanti för att ledamoten klarar att omsätta sina erfarenheter i affärer, säger Suzanne Sandler, VD för Styrelseakademien Stockholm.

– Digitaliseringen av företag befinner sig fortfarande i sin linda, utvecklingspotentialen är enorm och jag är övertygad om att vi kommer se stora positiva förändringar framöver. Finns digital kompetens i styrelsen ökar sannolikheten för att det genomsyrar fler delar i affärsprocessen, fortsätter hon.

Text: Åsa Berner
Foto: Istockphoto

publicerad
24 mars 2016
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Vi är bra på långa ord. Och på att förklara dem. Läs mer i Finansliv #9, hos våra prenumeranter på fredag ⭐️
Nästa vecka är det dags för #finanslivsfrukost om #vettochetikett och det finns några platser kvar! Boka på Finansliv.se(länk i bio) ☕️
I nummer 8 av #finansliv tar vi ett stort grepp på #fintech 3.0 - ✅De överlevde boomen ✅Trenderna bankerna investerar i ✅Därför måste bolagen ändra inriktning Foto: @donkadoo
Den 19 november bjuder vi in till #finanslivsfrukost om vett och etikett i arbetslivet! ☕️Etikettexperten Annmarie Palm föreläser. Boka din plats nu! Länk i bion. #finansliv #vettochetikett
”Vad som är positivt? Här kanske man ska svara att man ska träffa nya kolleger och utbyta erfarenheter, men vet har tid med det??” —En av de tillfrågade i vår undersökning om aktivitetsbaserade kontor. Läs mer i nya Finansliv! #finans #finansbranschen #kontor #aktivitetsbaserat #aktivitetsbaseradarbetsplats
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
Följ @Finansliv på Instagram