Gå direkt till textinnehållet
Foto: Hervé Stalder

Barclays kan bli först att betala levnadslön globalt

Efter en kampanj på sociala medier har banken Barclays åtagit sig att betala levnadslön till sin personal i Storbritannien. Banken är nu också beredd att diskutera ett globalt initiativ som omfattar alla anställda.

Barclays blev nyligen en av de första bankerna som betalar levnadslön till sina anställda i Storbritannien, men tusentals anställda runt om i världen kommer inte att få del av ett uteslutande brittiskt avtal. Men Barclays vd Antony Jenkins säger nu att han är redo att diskutera levnadslön för Barclays personal över hela världen.

– Fantastiskt roligt, säger Sofia Vanner, utredare på Finansförbundet. Detta är ett tydligt exempel på solidaritetsarbete som Finansförbundet är med och finansierar som på relativt kort tid har nått ett tydligt positivt resultat.

Finansliv berättade i nr 10 förra året och i nr 1 i år om Finansförbundets samarbetsprojekt med sex länder i Afrika där målet är att samla facken i just Barclays för att nå bättre villkor för Barclays anställda i Botswana, Ghanan, Tanzania, Sydafrika, Nigeria och Uganda. Ett globalt avtal stod högt på önskelistan, men verkade oändligt långt borta eftersom flera av länderna hade stora problem med att få igång en bra facklig verksamhet. Fackförbundet Sasbo i Sydafrika är draglok i nätverket som ska stärka det fackliga samarbetet mellan länderna i projektet.

Barclays positiva respons till samarbete om levnadslön kom efter en global aktionsdag på sociala medier där fackförbund världen över skickade in meddelanden om solidaritet och stöd för en global levnadslön till Barclays.

– Barclays personal i Afrika tjänar betydligt mindre än sina brittiska motsvarigheter. Nu kan Barclays ta tillfället i akt att vara branschledande och bli den första globala levnadslönarbetsgivaren, säger Elise Buckle från UNI Global Union, som deltar i Finansförbundets projekt.

BrittMari Lantto

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord