Gå direkt till textinnehållet
Nasim Sabah-Söderlund, Swedbank. Foto: Oskar Omne

»Bättre att ta fel beslut än att inte ta något alls«

Min karriär Hon har utsetts till en av Sveriges super­talanger. Swedbanks Nasim Sabah-Söderlund vill få medarbetarna att tänka utanför boxen – och ha kul på jobbet.

Nasim Sabah-Söderlund upptäckte tidigt att hon trivdes som ledare. Redan när hon extrajobbade på Mcdonalds som 18-åring fick hon sitt första chefsjobb.

– Jag blev ganska snabbt kassachef, jag tyckte det var roligt att leda och inspirera andra.

Nasim Sabah-Söderlund

Ålder: 37 år.

Bor: I Täby.

Familj: Man och två söner, 7 och snart 4 år gamla.

Gjort i sommar: Varit på landstället, och en sväng utomlands.

Karriär i korthet: SEB, Skatteverket, Mazars och Swedbank. Är i dag chef för Finance inom Digital Banking.

Karriärtips:

– Bara kör. Tro på dig själv, annars kommer ingen annan göra det.

Efter gymnasiet utbildade hon sig till civilekonom vid Stockholms universitet. Under studietiden extrajobbade hon på SEB. Finansbranschen har alltid lockat Nasim Sabah-Söderlund och på SEB fick hon lära sig grunderna.

– Jag jobbade med kundbemötande i kontorsrörelsen. Det var där jag förstod hur viktig kunden är. I mitt jobb i dag har jag ingen direkt kundkontakt, men jag försöker alltid tänka på kunden först.

Efter utbildningen ville hon specialisera sig inom revision, och började jobba på Skatteverket. Därefter gick hon till revisionsbyrån Mazars.

– Skatteverket var spännande, men jag ville ut och jobba med revision på företag. Mazars var lärorikt, jag hade mycket kundkontakt och lärde mig att revidera mindre och medelstora företag.

Nasim Sabah-Söderlund, Swedbank.. Foto: Oskar Omne

Efter drygt två och ett halvt år på Mazars kände Nasim Sabah-Söderlund att det var dags att ta nästa steg. 2010 blev hon controller på Swedbank. Jobbet bestod främst i att analysera siffror och ge rätt beslutsunderlag till ledningen.

Efter ett par år befordrades hon till group controller, och därefter blev hon chef för Reconciliation & Finance på Swedbanks Transfer Agency. Där jobbade hon med de 500 externa fonder som banken erbjuder sina kunder, utanför fondbolaget Robur. Det var också hennes första chefstjänst på Swedbank.

– Jag gillar att coacha och lyfta människor, så att de ser att de klarar av saker och tror på sig själva.

Sedan årsskiftet är hon chef för Finance inom Digital Banking på Swedbank. Det är mycket att göra. Swedbank införde för omkring ett år sedan ett agilt arbetssätt, och det har inneburit stora förändringar.

– Utmaningen har varit att få en supportorganisation att stötta en agil organisation, säger hon.

Nasim Sabah-Söderlund, Swedbank
Foto: Oskar Omne

Nasim Sabah-Söderlund arbetar nu med att förbättra bankens processer, liksom medarbetarnas förutsättningar. Hon tror på ett tydligt ledarskap och på att ge medarbetarna stort eget ansvar. Helst vill hon att de ska våga testa nya saker, vilket inte alltid är så lätt.

– Jag försöker lyfta mina medarbetare in i ett nytt sätt att tänka, utanför boxen. Jag vill utmana dem som säger »så här har vi alltid gjort«. Få dem att tänka »om vi gör så här i stället, vad händer då?«

Det är också väldigt viktigt att medarbetarna har kul på jobbet, tycker Nasim Sabah-Söderlund.

Jag vill att de ska ha roligt och må bra, och kunna komma till chefen och säga precis vad de tycker. Det blir ett bättre klimat då.

– Jag vill att de ska ha roligt och må bra, och kunna komma till chefen och säga precis vad de tycker. Det blir ett bättre klimat då.

Själv gillar hon att bli utmanad och ifrågasatt. Det är så hon utvecklas. Driv och engagemang är hennes styrkor, anser hon, liksom hennes förmåga att fatta beslut.

– Som ledare måste man våga. Det är bättre att ta beslut som är fel än inte ta något beslut alls.

Och dina svagheter?

– Antagligen massor, säger hon och ler. Jag vet att jag måste ta mig mer tid för reflektion. På chefsutbildningar säger de ofta att man ska sätta av en timme för att reflektera, jag har aldrig riktigt lyckats med det. Men jag kanske inte förstår syftet heller.

Nyligen utsågs hon till en av årets supertalanger av tidningen Veckans Affärer, för sin snabba karriär inom Swedbank. En utmärkelse hon är mycket glad över.

– Jag känner mig väldigt hedrad, det känns som ett bevis på mitt engagemang och förbättrings­arbete.

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika

Mest läst