Behåll energin trots arbetslöshet
Arbetet är för de flesta av oss en stor del av vår identitet. Nyckeln till att tackla arbetslöshet är att lyckas behålla sitt egenvärde och sin stolthet, menar rekryteringskonsulten Beate Möller, som efter att ha blivit uppsagd 2010 sökte 400 jobb innan hon till slut fick napp. Här är hennes bästa tips.Text: Annika Wihlborg Foto: Johan Marklund
1. Arbeta med din egen attityd
Det finns medvetna och omedvetna fördomar om arbetssökande, menar Beate Möller, även om vem som helst kan stå utan jobb en period. När du träffar nya människor är det därför ett tips att framhäva ditt engagemang i ett ideellt projekt snarare än att fokusera på din arbetslöshet. Förutom att det kan kännas bättre för din egen del, så genererar det många intressanta följdfrågor.
2. Lär känna dina egna styrkor
Arbetslöshetsperioden är ett utmärkt tillfälle till reflektion. Fundera på vilka värderingar som styr dig och vilka faktorer som är viktigast för dig på en framtida arbetsplats.
Sätt dig ner tillsammans med en vän och be henne eller honom ge sin bild av dina personliga styrkor och meriter. Det ökar din självkännedom, hjälper dig att finslipa ditt ansökningsbrev och kan också ge dig ledtrådar till var ditt nästa drömjobb finns
3. Tillåt dig vara både peppad och deppad
Som arbetssökande pendlar man ofta mellan tillförsikt och känslor av uppgivenhet. Tillåt dig att uppleva alla de känslor som dyker upp, oavsett om de är negativa eller positiva. Det är okej om energinivån inte alltid är på topp. När tiden går och antalet nej från arbetsgivare blir många är det naturligt att ibland hamna i en formsvacka. Tillåt dig det, men se till att du snart är tillbaks på banan igen.
– Jag kunde säga att ”Nu är det okej att frossa i elände”. Jag kunde åka till landet i fyra dagar och tänka ”Nu ska jag tycka synd om mig själv, men när jag åker hem är det dags för nya positiva tag”, säger Beate Möller.
Motion och att prata med en god vän som kan peppa dig är två metoder att ta till när det känns motigt.
4. Behåll dina rutiner
Värna om de dagliga rutiner och den struktur som du hade när du jobbade. Schemalägg arbetssökandet och ta hand om dig själv genom att inte kompromissa med dina fritidsintressen och de aktiviteter som förgyller din vardag. Du behöver unna dig aktiviteter och glädjeämnen i tillvaron även som arbetssökande.
5. Uppmärksamma ditt tankemönster
Lyssna och bli medveten om din inre röst. Är den kritisk, krävande och dömande eller tillåtande och accepterande? Även om det är bra att ställa krav på dig själv när du söker jobb så gäller det att inte klandra dig om du stöter på motstånd eller känner att du står och trampar vatten. Sträva efter att vända negativa tankemönster och dämpa din självkritiska röst. Ett knep är att prata med dig själv med positiva ord även om saker och ting känns tuffa.
6. Behåll kontakten med ditt nätverk
Som arbetslös är det viktigare än någonsin att boka in luncher, fika eller aktiviteter med vänner och bekanta. Behåll kontakten med ditt nätverk och undvik att isolera dig. Du kan exempelvis sköta delar av ditt jobbsökande på distans från ett bibliotek eller ett kafé. Nätverka med såväl andra arbetssökande som folk som jobbar. Håll ögonen öppna för karriärmöjligheter, men unna dig också att bara umgås.
7. Motionera kropp och själ
Håll igång kroppen på det sätt som passar dig. Saknas pengar till gymkort, är löpning gratis. Hitta också sätt som får dig att må bra i själen – yoga och mindfulness är några exempel.
Tipsen har tagits fram av Beate Möller, rekryteringskonsult och författare till ”Arbetslös men inte värdelös: Så behåller du din självkänsla som arbetssökande”.
”Det var allra värst i början”
När Frida Mikkelsén blev övertalig och fick lämna sitt jobb på SEB:s låneavdelning saknade hon inte bara sina dagliga rutiner. Tomheten efter kollegerna och osäkerheten kring hur nästa karriärsteg skulle se ut tog på krafterna.
– Jag trivdes jättebra på SEB, inte minst i den sociala samvaron med kollegerna. Det gjorde att jag kände en viss sorg när jag tvingades lämna mitt jobb. Den första tiden var värst, då var omställningen från heltidsarbetande till jobbsökande som mest påtaglig, säger Frida Mikkelsén.
Hon strävade efter att se arbetslöshetsperioden som en nystart, en möjlighet att stanna upp och fundera på vad hon vill ägna resten av sin karriär åt. I början var Frida Mikkelsén inställd på att få ett annat jobb inom SEB, vilket gjorde att hon hade relativt intensiv kontakt med de gamla kollegerna. Efter en period bytte hon fokus och sökte jobb även på andra banker. Då avtog kontakten med kollegerna, även om hon fortfarande har kontakt med några av dem.
– Jag var kluven till min arbetslöshet. Det var skönt att kunna spendera mer tid med barnen och att utveckla mina egna intressen, men också jobbigt att inte veta hur länge jag skulle gå arbetslös.
Även om arbetslösheten var jobbig, inte minst när avslagen på jobbansökningarna samlades på hög, tappade Frida Mikkelsén aldrig hoppet. Hon kände hela tiden att arbetslösheten inte skulle vara för evigt. Efter drygt fem månader utan jobb fick Frida Mikkelsén jobb på Danske Banks kontor på Norrmalmstorg i Stockholm. Genom att aktivera sig med motion, kvällskurser och umgänge med familjen lyckades hon hålla ångan uppe, även när arbetslösheten var som tuffast.
– Ett av mina överlevnadsknep var att inte bli panikslagen så snart jag blivit av med jobbet. Jag tog det med ro och väntade tills det dök upp jobb jag verkligen ville ha, snarare än att desperat söka allt som fanns, säger Frida Mikkelsén.