Gå direkt till textinnehållet

Ta tag i det som skaver – redan i dag

Känner du dig tillfreds med varje del av ditt liv? Både hemma och på jobbet? Grattis. Då kan du sluta nu. Om du har något som skaver, något som du sopat under mattan, skäms för eller ältar. Välkommen, den här texten är för dig!Text: Unn Edberg

Beskrivning av livskvalitetskällorna:

 • Miljö
  Jag trivs i den miljö jag lever. Jag vet vad som förväntas av mig och har klart definierade uppgifter, ansvar och mål. Jag känner mig uppskattad, får regelbunden feedback och har möjlighet till vidareutveckling.
 • Människor
  Jag kommunicerar väl med människor i min vardag. Jag lägger kraft på att hålla en god relation med dem. Jag pratar öppet om mina styrkor och svagheter. Jag gör mitt bästa för att vara ärlig och tydlig.
 • Drivkraft
  Jag förstår mina starka sidor, vad som driver, motiverar och inspirerar mig. Jag förmedla mina drivkrafter och ser till att jag lever efter dem.
 • Tid
  Jag är medveten om att min tid är dyrbar och har kontroll över hur jag hanterar den. Jag prioriterar tid att ladda mina batterier så att jag har energi över till det som är viktigt för mig.
 • Passion
  Jag är passionerad över mitt liv. Mina intressen, hobbies, arbete, drömmar och vad jag tror på är viktigt för mig.
 • Hälsa
  Jag tar ansvar för min hälsa genom att äta hälsosamt, träna och sova ordentligt. Jag lyssnar på min kropp och arbetar mot negativ stress som kan leda till utbrändhet och de skadliga effekterna av alkohol-och drogmissbruk.

Källa: Boken ”Förbättra livet på ditt sätt”

Pia Webb är livs- och karriärcoachen som har utvecklat en metod för att kunna förbättra sin livskvalitet i små steg men med stora resultat. Grunden i hennes filosofi är att vi alla har valt det liv vi lever och att vi kan välja att ha ett annat liv, en åsikt som kan vara ganska provocerande för många som tycker att de sitter fast.

     – Vi kan alla åstadkomma förändringar i våra liv om bara viljan finns. Vem har bestämt att du ska ha stor villa, bil, båt och lantställe? Om du tog bort allt det där så har du plötsligt helt andra möjligheter, säger hon.

     Själv har Pia Webb varit med om tuffa händelser i sitt liv som har fått henne att prioritera om, men en av hennes stora poänger är att man inte behöver bli utbränd eller drabbas av livskris för att se över sitt liv. Det går utmärkt att göra när som
helst – bara man är motiverad. Så känn efter – är du motiverad att prova? I så fall kommer en första övning här.

Övning 1: Webbminuten

 • Stäng av mobiltelefonen och gör följande:
 • Sätt timern på en minut
 • Blunda och andas normalt
 • Efter en minut öppna ögonen och skriv ned allt som kom upp

Nu är det upp till dig att bestämma om du vill göra någonting åt det som kom upp när du gav dig chansen att lyssna inåt.

Pia pratar mycket om livskvalitet, men vad är livskvalitet för dig? Det gäller att hitta passionen i sitt liv, antingen på jobbet eller hemma, eller helst av allt både och. Om du har glömt var du har din passion så tänk på vad du gör sådana gången då tiden bara rinner iväg.

Övning 2: Vad är livskvalitet/Vad är inte livskvalitet?

 • Skriv en 10-i-topp lista på vad livskvalitet är och inte är för dig.
 • Lista tio saker på varje sida.
 • Ge dig sedan tid till att reflektera över vad du har skrivit.

Pia Webb ser arbete och fritid som två lika viktiga delar för att en människa ska ha livskvalitet.

     – Det händer ganska ofta när jag coachar chefer att de tror att jobbet är problemet, men att det i själva verket är något privat som ställer till det, säger hon.
Det viktiga, menar hon, är inte bara att reflektera och komma fram till vad man behöver. Man måste också agera.

     – Livskvalitet bygger på tre steg. Först investerar du i dig själv, till exempel genom att ställa dig frågan, hur mår jag i dag? sedan prioriterar du tid till att reflektera över hur det kändes att ställa frågan, slutligen agerar du, genom att göra ett medvetet val. Motivationen styr hur du väljer att agera, kom ihåg att det inte finns några rätt och fel. Det viktiga är att det känns rätt för just dig där och då.

Här kan du höra hennes svar på frågan: Vad är det första steget man ska ta om man vill öka sin livskvalitet?

     Hon berättar att medarbetare på en arbetsplats där hon inspirerat tidigare i år fortfarande skämtar med henne och säger ”Jag tänker på dig Pia när jag gör ett medvetet val att äta den där kakan även om den inte är bra för mig”.
Helt rätt, menar Pia Webb, så länge vi gör medvetna val kan vi välja i princip vad som helst. I längden kommer vi att bli mer medvetna och göra sådant som ökar livskvalitén. Bara att få in vanan att stanna upp och reflektera är värt mycket för vårt välbefinnande.

Här nedanför finns ett av de grundläggande livskvalitetsverktygen som Pia Webb har skapat. Fyll i dina hjul för både hemma och på jobbet och reflektera över vad du är motiverad till att göra för att förbättra din livskvalitet. Utgå från de tårtbitar som har lägst resultat och välj tre saker du ska göra hemma och tre saker du ska göra på jobbet i dag, senast i morgon.
     – Om man börjar med små steg så kan man komma väldigt långt, säger Pia Webb.

hjul_livskvalitet

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord