Gå direkt till textinnehållet
Hamish Gilbert kommer från Nya Zeeland, men sedan 2018 bor han i Stockholm och jobbar på Nordea. Foto: Tor Johnsson

»Beslutsfattandet är annorlunda i Sverige«

Hamish Gilbert har bott i Sverige i fem år och jobbar på Nordea. Han tycker att det finns många likheter med hemlandet Nya Zeeland, men beslutsfattandet är annorlunda än i de länder han tidigare jobbat. »Här ska alla vara med, det är ganska unikt.«

Hamish Gilbert kommer från Nya Zeeland, men sedan 2018 bor han i Stockholm och jobbar med affärsutveckling och erbjudanden inom företagsverksamhet på Nordea.

– Min flickvän kommer från Stockholm, vi ville bo på samma kontinent, säger han och ler.

De träffades i Nya Zeeland, hon var utbytesstudent under Hamish Gilberts sista år på Victoria University of Wellington. Kort därefter flyttade de båda till England, där Hamish Gilbert jobbade på storbanken Santander. Han har också jobbat på energibolaget Eon i Tyskland, men faktiskt aldrig i Nya Zeeland.

– Jag flyttade direkt efter min utbildning.

Hamish Gilbert jobbar i ett engelsktalande team på Nordea med medarbetare i Stockholm och Köpenhamn. Det fungerar bra, tycker han.

– Jag har inte stött på några problem. Arbetsspråket i Nordea är till stor del engelska. De svenska teamen pratar såklart svenska, men de kan också prata engelska.

Själv förstår han en hel del svenska och kan prata lite. Han har både engelsktalande och svenska vänner, men det krävs en ansträngning för att prata svenska med dem, säger han.

– Svenskar byter gärna till engelska för att underlätta för en. Du måste själv bestämma dig för att prata svenska, och vara beredd på att konversationen kommer bli lite svårare än på engelska.

Att ha engelska som modersmål är inte heller detsamma som att prata flytande, påpekar Hamish Gilbert. Den engelska han växte upp med är full av slang och dialektala uttryck, och inte alltid så lättbegriplig för andra.

– Du kan inte ta för givet att alla ska förstå dig bara för att de är bra på engelska, du måste anstränga dig också.

Kulturellt tycker han att Sverige påminner mycket om Nya Zeeland, även om vi har lite fler traditioner eftersom Sverige är en betydligt äldre nation.

– Båda kulturerna är ganska individualistiska och vänliga. Men svenskarna är lite mer perfektionister medan nyzeeländare är mer spontana och improviserar. Vi kallar det för »number 8 wire-mentalitet«, från den stängseltråd man använde för att laga fårstängsel förr.

Jämfört med andra länder Hamish Gilbert jobbat i finns en tydlig skillnad i Sverige, tycker han: beslutsfattandet.

– Här finns ett slags kollektivt beslutsfattande, alla ska vara med. Det är ganska unikt. I Tyskland och Storbritannien är beslutsfattandet tydligare, mer uppifrån och ner. Det svenska sättet är kanske mer hållbart, men det kan vara lite svårt att förstå för någon från en annan kultur.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord