Gå direkt till textinnehållet
Min karriär Efter en lång karriär som journalist bytte Anna Ekelund bana och är nu aktiemäklare på Handelsbanken. Foto: Tor Johnsson

»Jag är beroende av att vara mitt i flödet«

Min karriär Anna Ekelund har jobbat som ekonomijournalist i över 30 år. Men för knappt ett år sedan tog hon klivet över till finansbranschen – nu är hon aktiemäklare på Handelsbanken.

Anna Ekelund gillar att vara i händelsernas centrum. Som ekonomijournalist var det just där hon oftast befann sig. Hon har bevakat HQ-kraschen och Carnegies indragna tillstånd, varit i Almedalen och Davos, startat DI TV och varit programledare för Börsrådet.

– Jag är en adrenalin-junkie, jag är beroende av att vara mitt i flödet, säger Anna Ekelund.

Hon har gått Journalisthögskolan i Stockholm, och började redan under utbildningen jobba på Dagens In­dustri.

Efter examen fick hon jobb på Nyhetsbyrån Direkt, först som reporter och senare nyhetschef.

Anna Ekelund

Ålder: 53 år.
Bor: Lidingö, utanför Stockholm.
Familj: Man och tre döttrar: 14, 18 och 23 år gamla. Och hunden Chili, som just nu bor hos mormor.
Karriär i korthet: Dagens Industri, Nyhetsbyrån Direkt, Affärsvärlden, Dagens Industri, Handelsbanken.
Intressen: »Jag gillar att odla i trädgården, både blommor och grönsaker. Annars gillar jag träning och att vara ute med hunden. Vi har ett lantställe i Torekov, Skåne, det är fantastiskt att gå på strandängarna där.«

 

– Där fick man verkligen vara i mitten, där allt hände. Jag satt vid nyhetsdesken under 11 september och såg planen flyga in i tornen, säger hon.

Efter tolv år lämnade Anna Ekelund Nyhetsbyrån Direkt för magasinet Affärsvärlden. Där fick hon jobba i ett helt annat tempo, med längre, mer fördjupande texter. Hon var först börschef och blev sedan redaktionschef.

– Det var något helt annat att gå från nyhetsbyrå till veckotidning, fantastiskt kul, säger Anna Ekelund.

Fyra år senare återvände hon till sin första arbetsplats: Dagens Industri. Efter ett år som reporter blev hon nyhetschef. Anna Ekelund trivdes mycket bra med jobbet, hon gjorde allt ifrån att driva artikelserier till att skriva för magasinet DI Weekend och moderera event. Ändå bestämde hon sig förra året för en helt annan karriär – på bank.

Idén fick hon på en fest. Under sina år som journalist har Anna Ekelund byggt ett stort nätverk och hon har många kontakter i finansbranschen.

– Jag älskar att mingla. Min telefonbok var bland de bästa på Dagens Industri, jag sålde nummer till andra reportrar för tio kronor per kontakt, som gick till Läkare utan gränser.

Två av hennes kontakter, som båda jobbar på Handelsbanken, föreslog efter festen att Anna Ekelund borde bli aktiemäklare.

– Jag höll på att ramla av stolen.

Hon tog dem inte helt seriöst först, men de hade bra argument. En aktiemäklare behöver ha ett stort nätverk, kunna tänka utanför boxen, ha lång erfarenhet och vara lite tävlingsmänniska, sa de. Allt stämmer in på Anna Ekelund.

Vid det laget hade hon jobbat tolv år på Dagens Industri, och såg ingen annan tidning som lockade. Ska man någon gång byta jobb är det nu, tänkte hon.

Anna Ekelunds karriärtips

  • Det är viktigt att ha ett bra samarbete hemma och en partner som stöttar en. Vi jobbar klockan 7–17.30 varje vardag.
  • Prioritera sömn. Det är långa dagar, men trevliga luncher och möten med spännande människor.
  • Bygg nätverk. Det är viktigt i alla jobb. Gå fram till folk på seminarier och mingel, ta alltid nummer och namn, och hör sen av dig efter några dagar och föreslå en fika eller bara dela en länk till något intressant. Väj inte för att vara lite personlig, du behöver inte vara privat.

– Om några år vågar jag kanske inte, och får möjligen inte heller chansen. Så jag tänkte att nu kör jag.

I december förra året började hon på Handelsbanken. Skillnaderna mellan hennes nuvarande och gamla jobb är flera. För det första handlar mäkleri om att sälja, något Anna Ekelund inte gjort tidigare. För det andra är hon inte längre chef, vilket hon tycker är skönt.

Mindre skönt var det att sätta sig i skolbänken igen och läsa till Swed­seclicensen som krävs för att bli aktiemäklare.

– Det var svårt, jag pluggade i två månader. Men jag tog licensen på första försöket. Det var en otrolig lättnad, jag flög en decimeter ovanför gatan efteråt.

ekonomijournalist och aktiemäklare är mer lika än man kan tro, enligt Anna Ekelund. Båda jobben handlar mycket om att träffa människor och knyta kontakter. Dessutom bjuder Handelsbanken in börsbolag för att träffa kunder, inte helt olikt de event Anna Ekelund modererade på Dagens Industri.

Men framför allt är nyhetsvärdering viktigt i båda jobben. Det gäller att förstå vad som är den viktigaste händelsen varje dag.

– Jag vill fortfarande vara med där det händer, när det händer. Och det får man som aktiemäklare, fast på andra sidan, säger Anna Ekelund.

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika