Gå direkt till textinnehållet
MIN KARRIÄR Jina Zachrisson. Foto: Tor Johnsson

»Försäljning är min huvudkompetens«

MIN KARRIÄR Goldman Sachs Jina Zachrisson har gjort karriär både i Londons och Stockholms finansvärld. Men hela tiden har sälj varit den röda tråden.

Jina Zachrisson har alltid tyckt om att sälja. Under gymnasiet fick hon extrajobb på American Express där hon sålde kort på Arlanda och i köpcentrum. En arbetsdag stötte hon på en av de framtida säljcheferna på Söderberg & Partners, som då var i startgroparna. Bolaget behövde en person som kunde ansvara för deras mötesbokningar. Jina Zachrisson som precis tagit studenten sökte och fick jobbet.

– Jag ringde ut mot företag för att boka möten för pensionsrådgivning. Jag jobbade enbart på provision, vilket var lukrativt för den som bokade många möten, säger hon.

Trots heltidsjobb började hon några år senare att studera parallellt: nationalekonomi med inriktning statistik.

– Jag hade inte fantastiska betyg men ville plugga något kvalificerat. Då var statistik det jag kom in på.

»Jag tror att arbetsmarknaden i Stockholm har ganska mycket tunnelseende.«

Först var tanken att ta ett jobb som aktiemäklare i Stockholm efter studierna. Men det visade sig svårare än hon hade trott. Enligt Jina Zachrisson sökte hon en mängd tjänster på olika banker, men fick inga svar. I stället flyttade hon 2014 till London.

– Jag tror att arbetsmarknaden i Stockholm har ganska mycket tunnelseende. Min upplevelse är att om du inte har exakt rätt kompetens eller erfarenhet på pappret så är det väldigt svårt. I London fick jag intervjuer på alla jobb jag sökte.

Jina Zachrisson

Ålder: 35 år.
Utbildning: Kandidatexamen i statistik & nationalekonomi.
Karriär i korthet: Roller inom finans i Stockholm och i London.
Familj: Man, ett barn på 1,5 år och ytterligare ett på väg.
Intressen: Skriva böcker, jaga runt efter sonen.

Första jobbet i London var som aktiemäklare på det tyska aktiehuset Berenberg. Starten blev tuff.

– Jag trodde att jag kunde allt om aktier och om börsen. Men i jämförelse med mina nya seniora kolleger kunde jag knappt någonting.

När hon väl tagit sig förbi inlärningskurvan trivdes Jina Zachrisson bra med arbetslivet i London. Det är högt i tak och mixen med människor med olika bakgrund, kön och kulturer har kommit långt, anser hon.

Däremot är arbetskulturen hårdare än i Sverige, som till exempel när en tidigare nära kollega fick gå på dagen.

– Hennes saker stod fortfarande kvar på skrivbordet när hon eskorterades ut. Det var ingen som tyckte att det var särskilt dramatiskt, men för mig var det oerhört tufft. Det fanns absolut dagar då jag på allvar undrade om jag skulle klara av jobbet.

Vad fick dig att fortsätta?

– Jag kunde inte bara ge upp utan att ha gett det en riktig chans. Samtidigt har jag väldigt bra självförtroende när det gäller sälj, så kunde jag bara ta mig igenom första fasen och få börja prata med kunder så skulle det gå bra.

Efter några månaders träning på »research« flyttade Jina Zachrisson över till handlargolvet, och 2016 fortsatte hon som aktiemäklare på konkurrenten Goldman Sachs.

Sedan fyra år är Jina Zachrisson tillbaka i Sverige. Anledningen är att hennes man fick nytt jobb i Stockholm, tajmingen skulle dock visa sig vara perfekt då Goldman Sachs var på väg att öppna en filial i Sverige.

Flytten har blivit ett lyft enligt Jina Zachrisson. Den största skillnaden är att hon nu sitter närmare kunderna.

– På det sättet blir arbetet mer kundfokuserat. När jag satt i London var det en ansträngning att hålla kontakt med kunderna.

Jina Zachrissons karriärtips

  • Lyssna inte på farbroderliga råd, utan följ din magkänsla.
  • Sök jobb du inte tror att du är tillräckligt kompetent för.
  • Ta i så att du blir generad när du förhandlar lön.
  • Tacka ja till ansvar och ha ångest över hur du ska klara av det sen.
  • Lägg lika mycket tid på ditt nätverk utanför jobbet som du lägger på dina kolleger och chefer.
  • Ha inte för stor respekt för auktoriteter, för de flesta vet stundtals inte vad de talar om.

I Stockholm jobbar Jina Zachrisson som managing director, ansvarig för mäklardesken. Jobbet går ut på att förse kunderna, alltså förvaltare och institutioner, med rekommendationer baserat på bankens analys. Det handlar om analys för enskilda aktier, allokering och olika tillgångsslag.

– Jag sitter på aktiesidan, så mycket går ut på att koka ned vad Goldman Sachs säger och göra det relevant för svenska förvaltare.

För att lyckas är det viktigt att förstå vad förvaltarna behöver för stöd, enligt Jina Zachrisson.

– Det finns väldigt många förvaltare och de flesta jobbar på ganska olika sätt, så det gäller att förstå om det är en kund som skulle uppskatta att ha koll på flöden, positionering i svenska innehav eller som vill ha konkreta råd runt allokering.

Ett vanligt karriärsteg är att »byta sida« mellan sälj och köpsidan. Lockar det dig?

– Min huvudkompetens är försäljning, inte analys. Och den gör sig inte bäst i en förvaltarroll.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord