Gå direkt till textinnehållet
Birgitte Bonnesen tillsammans med sin advokat Per E Samuelson utanför rättegångssalen. Foto: Helena Giertta

Birgitte Bonnesen i rätten: »Allt vi sa var sant«

Den historiska rättegången mot Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen har inletts. Om hon döms riskerar hon sex års fängelse. Birgitte Bonnesen nekar till alla anklagelser.

Birgitte Bonnesen åtalas för grovt svindleri i andra hand grov marknadsmanipulation, samt obehörigt röjande av insiderinformation. Rättegången inleddes den 4 oktober och beräknas avslutas 24 november.

Enligt åtalet har hon »vid upprepade tillfällen under 2018 och 2019 spridit vilseledande uppgifter med innebörden att banken inte hade eller haft problem med AML-processerna (Anti Money Laundering) i bankens verksamhet i Estland«. Specifikt handlar det om uttalanden som Birgitte Bonnesen gjorde i samband med den stora Panama papers-läckan under hösten 2018 och vintern 2019.

Själv nekar hon till anklagelserna.

– Allt vi sa var sant, sade Birgitte Bonnesen i rätten.

Försvaret har under rättegången riktat in sig på att bland annat visa hur mycket Swedbank arbetade mot penningtvätt under åren 2015–2019, då Birgitte Bonnesen först var Sverigechef och senare vd.

– Som ni förstår känns det ganska absurt att vara anklagad för just detta, efter allt arbete hon lagt ner mot penningtvätt, sa försvarsadvokaten Per E Samuelson under rättegången.

Det var efter SVT Uppdrag Gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank som Birgitte Bonnesen till slut avskedades från vd-posten. Hon lämnade samma dag som årsstämman när det stod klart att hon inte skulle få ansvarsfrihet från de stora ägarna.

Under rättegångens första vecka hamnade Birgitte Bonnesens advokat Per E Samuelson i bråk med Uppdrag Gransknings reporter Axel Gordh Humlesjö i en paus.

– Uppdrag granskning har vilselett hela Sverige, påstod advokaten.

– Du framför lögner i rätten, svarade reportern.

En central del i Birgitte Bonnesens försvar är att Uppdrag Gransknings program om Swedbanks penningtvättshärva var vilseledande, och att all kritik som därefter riktats mot banken – exempelvis från Finans­inspektionen – bygger på den felaktiga bild som Uppdrag Granskning spred.

– Programmet var otäckt och kändes skrämmande, sa Birgitte Bonnesen under sitt anförande.

Men åklagaren vilar inte sitt åtal på uppgifter från Uppdrag granskning eller andra medier utan i första hand på interna dokument från Swedbank.

Åklagaren vill bevisa att Birgitte Bonnesen kände till de problem banken hade med penningtvätt i de baltiska delarna och alltså vilseledde eller lurade ägare och kunder, medan försvaret vill visa att Birgitte Bonnesen löpande höll styrelsen informerad om vad som hände och att hennes uttalande till Uppdrag Granskning var helt sant, utifrån hur hon uppfattade frågan.

Rättegången är historisk då det är första gången en vd för en Svensk storbank står åtalad för grovt svindleri.

Birgitte Bonnesen var under för­höret glad över att hon fick tillfälle att ge sin bild av vad som hade skett.

– Jag är väldigt glad och uppskattar att få den här möjligheten. Det är en märklig och allvarlig situation jag befinner mig i.

Åklagaren ställde flera frågor kring den rapport som konsulten Erling Grimstad tagit fram, som bland annat visade att det fanns 208 risk­bolag i den baltiska delen av Swedbank och 50 kunder som ensamma gjort transaktioner på 30 miljarder dollar under 2016. Det var uppgifter som Birgitte Bonnesen inte kunde »förhålla sig till«, och för övrigt var det flera punkter där hon inte kunde minnas vad som sagts.

En del av rättegången sker bakom stängda dörrar på grund av banksekretessen. Om Birgitte Bonnesen fälls riskerar hon sex års fängelse.

Under kommande veckor kommer flera förhör att hållas med bland annat de tidigare compliance-cheferna Viveka Strangert och Cecilia Hernqvist.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord