Gå direkt till textinnehållet
Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu inleds rättegången mot Swedbanks förra vd

I veckan inleddes den unika rättegången mot Swedbanks förra vd Birgitte Bonnesen. Enligt åtalet har hon gjort sig skyldig till grovt svindleri alternativt grov marknadsmanipulation.

Det var tv-programmet Uppdrag gransknings avslöjande 2019 om misstänkt penningtvätt i Swedbank som fick Ekobrottsmyndigheten att inleda en förundersökning. Det är, enligt SVT Nyheter, första gången på decennier som en före detta vd för en svensk storbank ställs inför rätta.
I januari i år väckte chefsåklagare Thomas Langrot åtal mot Birgitte Bonnesen. Han menar att Birgitte Bonnesen har spridit vilseledande uppgifter om Swedbanks arbete mot penningtvätt i bankens estniska verksamhet.

Hon åtalas även för obehörigt röjande av insiderinformation eftersom hon informerade bankens största ägare om Uppdrag gransknings reportage innan uppgifterna blev offentliga för alla.

Birgitte Bonnesen förnekar brott. Både hon och hennes advokat Per E Samuelson har avböjt intervju inför rättegången.

Per E Samuelson har i en tidigare intervju i SVT:s Aktuellt sagt att rättegången blir Birgitte Bonnesens chans till revansch och att förklara vad som egentligen hände hösten 2018.

Rättegången beräknas hålla på i åtta veckor. Om Birgitte Bonnesen fälls riskerar hon fängelse mellan sex månader och sex år.

I Finanslivs intervju med Swedbanks nuvarande vd Jens Henriksson i december 2020 beskrev han den ilska som de anställde mötte när skandalen briserade.

Swedbank har lagt stora pengar på arbetet mot penningtvätt. Finansinspektionens utredning är klar och boten är betald. Men kvar finns bland annat utredningar i USA som kan ge stora böter. Inte heller utredningen vid rikspolisen i Estland är klar.

– Vi börjar nu att närma oss början på slutet vad gäller våra historiska tillkortakommanden, sa Jens Henriksson till Finansliv i december 2020.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord