De anställda får betala det högsta priset
Det är Swedbanks anställda som måste ta emot alla ilskna reaktioner och det är deras jobb som sattes i fara, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.
Tillsammans tar storbankerna ansvar för att stoppa penningtvätt i ett gemensamt arbete med polisen, Samlit (Swedish Anti-Money Laundry Intelligence Initative).
Denna nyhet kommer samtidigt som det står klart att Birgitte Bonnesen inte fick ansvarsfrihet för sin tid som vd på Swedbank. Hennes fall började med en granskning av SVT:s Uppdrag granskning. Reportrarna Axel Gord Humlesjö, Linda Larsson Kakuli och Joachim Dyfvermark fick nys om något som inte stod rätt till för Swedbank i Baltikum, efter att penningtvättskandalen i Danske Bank briserat. Men Birgitte Bonnesen försäkrade i intervju efter intervju att några sådana lik inte fanns i garderoben på Swedbank i Baltikum.
När så skandalen briserade för Swedbank blev den nästan mer uppmärksammad i Sverige än Danske Banks skandal, trots att det rörde sig om avsevärt mer pengar som tvättats i Danske än i Swedbank. Det visar betydelsen av förtroende. Genom sin försäkran till kunder och marknad utsatte Birgitte Bonnesen företaget för stor risk. Om något skulle hittas, skulle förtroendet sjunka som en sten. UG:s journalister gav sig inte, de fann vad de misstänkte fanns.
Swedbank har under året som gått sedan Birgitte Bonnesen fick avgå, drabbats hårt av förtroendekris, miljardböter och det kan komma ytterligare böter från USA längre fram. Birgitte Bonnesen har också fått betala ett högt pris. Hon blev av med sitt jobb och sitt avgångsvederlag på 26,6 miljoner, blev nekad ansvarsfrihet och riskerar åtal.
Ingen skugga ska falla på Swedbanks anställda. Däremot bör skugga falla på de som inte tagit penningtvättsfrågan på tillräckligt allvar bland myndigheter och vd:ar.
Ändå är det alla andra som arbetar i banken som fått betala det högsta priset. Det är de som nu måste bringa ordning i oredan, det är de som måste ta emot alla ilskna reaktioner och det är deras jobb som sattes i fara av vd:ns obetänksamma alternativt bedrägliga uttalande.
Ingen skugga ska falla på Swedbanks anställda. Däremot bör skugga falla på de som inte tagit penningtvättsfrågan på tillräckligt allvar bland myndigheter och vd:ar. Penningtvättssamverkan kommer därför inte en dag för tidigt.
Samverkan är också ordet för dagen för bankernas satsning på hållbara investeringar och finansieringar. Många hoppas att återstarten av ekonomin efter pandemin ska bli ännu mer inriktad på hållbarhet.
Det vore i så fall en av få goda effekter av coronakrisen. Den har orsakat död och lidande i en sällan skådad omfattning. För oss som bor i Stockholm har vi snart nog alla en i vår närhet som avlidit av eller insjuknat i sjukdomen covid-19.
Därtill kommer den fysiska distanseringen som skapar svårigheter både på arbetsplatser som är öppna, och för de som arbetar hemma, likaväl som för de som är gamla och inte vågar träffa sina familjer.
Kanske är sommarens semester den mest efterlängtade och välbehövliga på decennier, trots att det kanske också blir den mest begränsade vi haft, med reserestriktioner och distansering.
Jag hoppas att värmen och solen ska ge oss den energi vi så väl behöver.
Väl mött efter sommaren.