Bra statistik hjälper inte de som drabbas
Ledare Även om statistik visar att det ser bättre ut i vår bransch än i andra, så är varje enskild kvinna som blir kränkt en för mycket, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.
Sexuella trakasserier är mindre vanligt i finans- och försäkringsbranschen än i andra branscher, enligt en ny undersökning från Finansförbundet. Två procent uppger på en direkt fråga att de har blivit sexuellt trakasserade. Motsvarande siffra för andra tjänstemän är fyra procent.
Men även om siffrorna i förstone visar att det är bättre i vår bransch än i andra, så betyder inte det att det är frid och fröjd. Undersökningen visar också att 30 procent av de som utsätts inte vågar berätta det för någon. Och kunskapen om vad sexuella trakasserier är verkar låg, för när man i undersökningen räknar upp exempel på vad som är sexuella trakasserier stiger siffran om hur många som utsatts till sex procent.
Två eller sex procent är stor skillnad. Av de 4 000 medlemmar som svarat motsvarar det en skillnad på 80 eller 240 kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier.
Statistik är dock en annan sak än det personliga lidandet. Varje enskild kvinna som blir kränkt är en för mycket.
Och det var där det brast när Hanna på If trakasserades sexuellt av en chef. Vi skrev om Hanna för ett år sedan. När vi nu undersökte vad som hänt under året blev resultatet – nästan ingenting. Hennes fack, FTF, har meddelat att de inte kan hjälpa henne och arbetsgivaren har överhuvudtaget inte pratat med henne om de sexuella trakasserierna.
För Hanna spelar det ju ingen roll att det är ovanligare med trakasserier i hennes bransch än i andra branscher. I fallet med Hanna hade det räckt långt med en lyssnande chef, men i dag har såren grävt sig så djupa att hon inte längre kan tänka sig att gå tillbaka till arbetsplatsen. Vilket misslyckande för If.
Hanna fick inte stödet hon behövde av FTF
Vad If tycker eller har för uppfattning i frågan kan vi tyvärr inte redovisa, eftersom företaget vägrar prata med Finansliv sedan vi första gången skrev om Hanna. If inledde förra året flera utredningar om sexuella trakasserier inom företaget, men vill inte berätta om vad de har lett fram till eller vilka åtgärder man vidtagit för att det inte ska upprepas.
Det är illavarslande när ett företag inte vill svara öppet på frågor om de problem som finns och det bådar inte gott för framtiden.
Kina är en av världens värsta diktaturer. Befolkningen får inte tycka eller tro något som går utanför den kommunistiska regimens dekret. Kina övervakar sina medborgare, och uppfostrar dem att aldrig ifrågasätta makten. I dag görs det ofantligt effektivt med hjälp av digital teknik som ansiktsigenkänning, eller obligatoriska appar.
Ändå far västvärldens bolag dit och hyllar Kinas ekonomi och framväxt av nya bolag.
För finans- och försäkringsbranschen är det de kinesiska fintech-lösningarna som imponerar.
Kinas ledning gör vad de vill med sin befolkning. Medborgarna kan inte protestera mot övervakning, eller välja bort integritetsövergrepp. Att imponeras av Kinas digitala lösningar är antingen naivt eller cyniskt.
Jag hoppas att finans- och försäkringsbranschen i Sverige är smartare än så och letar sina fintechlösningar på andra ställen än i Kina.