Gå direkt till textinnehållet
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

»Den ljusnande framtid, ja den är kanske vår«

Ledare Mångfalden i bakgrund och utbildning ökar och kraven på arbetsgivarna växer. Det bådar gott, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.

Den ljusnande framtid, ja den är kanske vår.

Den kommer inte se ut som nu, men både studenter och professorer verkar tro på finansbranschens framtid.

I vårt reportage om branschens utmaningar är färgerna glada. Mångfalden i bakgrund och utbildning ökar och kraven på arbetsgivarna växer. Det bådar gott. Om man fortsätter att utvecklas och ligger i den berömda framkanten så kan det gå.

Men många frågor kvarstår att lösa:

Digitaliseringen. Hur många kommer egentligen att behövas när digitaliseringen skapat möjligheter för kunderna att lösa det mesta själva. Kommer behovet av rådgivning och kundkontakt vara så stort, som till exempel Handelsbanken i Solna Strand tror (se intervju sidan 32)?

Kontanterna. Hur kommer kunderna reagera om bankerna börjar ta betalt för att de ska få ta ut sina egna pengar. Vad kommer staten att göra?

Hållbarheten. Kommer finansbranschen att hinna bygga upp sina hållbara fonder innan andra aktörer reagerat och levererat på konsumenternas efterfrågan på gröna investeringar.

Trovärdigheten. Kommer branschen att kunna möta kraven på att själva vara hållbara och trovärdiga som arbetsgivare, som samarbetspartners. Hur ska fläckarna från penningtvättsskandalerna försvinna?

På kortare sikt finns frågor om handelskriget, Brexit, den svaga kronan, börsfall …

Fällorna är många, men det är också lösningarna. Med tungan rätt i mun, kan branschen styra rätt runt blindskären.

Detta är Finanslivs sista nummer före sommaren.

Vad som gäller nu är uppmaningen: Släpp räntor, kronfall och aktiekurser. Semester är till för att ladda batterierna, inte att tömma dem.

Håll dig uppdaterad med Finanslivs nyhetsbrev

Din e-postadress kommer enbart att användas för att skicka ut nyhetsbrev och relevant information som inbjudningar från Finansliv. Du kan när som helst avsluta din prenumeration.

Hur du laddar avgör du förstås själv. För min del handlar det om klassiska semesteraktiviteter som att vara med familjen, göra sådant man inte hinner annars som att läsa böcker och kanske snickra på något. För andra gäller helt andra saker.

Patrik Hadenius skriver i sin bok Paus att man borde ha semesterkunskap i skolan. En rolig idé, men kanske skulle det skapa en känsla om att man även på semestern måste prestera. För jag tror att det just är prestationskraven på arbetet som man behöver komma ifrån. När jag »bygger« vet jag att ingen har förväntningar på mig att det ska bli proffsigt utfört. Prestationen är underordnad att försöka och pröva.

I finansbranschen finns det gott om anställda som har särskilda fritidsintressen. Vi lyfter ibland upp dem i Finansliv. Kanske finns det ett särskilt behov att koppla av med något annat, efter en dag med kunder, eller stirrande i datorskärmen.

I alla fall hoppas jag att vi alla kan få den där semestern som vi önskar.

Väl mött den 28 augusti och trevlig sommar.

PS. Glöm inte att träna lite också, till Finansloppet den 5 september.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord