Gå direkt till textinnehållet
Valresultatet är ännu osäkert, men tyder på att Ulf Kristersson (M) kommer att bilda en ny regering. Foto: Mostphotos

Börsen positiv efter valet – bankaktierna stiger

Valresultatet är fortfarande osäkert, men pekar på ett regeringsskifte. Stockholmsbörsen stiger efter valet, och bankerna går starkare än index.

Alla röster är ännu inte räknade, men det preliminära valresultatet pekar på att högerblocket har vunnit – med minsta möjliga marginal. Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har 175 mandat mot vänsterblockets 174.

Trots det osäkra läget steg Stockholmsbörsen på måndagsmorgonen. Det breda indexet OMXSPI var vid 10.45 upp 1,15 procent.

Friskolekoncernen Academedia rusar med 16 procent. Bolaget föreslog för några veckor sedan en utdelning på 185 miljoner kronor till ägarna, vilket har nämnts i debatten om friskolor och vinster i välfärden inför valet. Högerblocket vill till skillnad från vänsterblocket inte begränsa vinsterna.

Några sådana avgörande politiska konsekvenser väntas inte valet få på finansbranschen och bankerna, även om Finanslivs partienkät inför valet visar att ISK-skatten kan komma att sänkas av en ny borgerlig regering.

Bankaktierna steg under måndagsmorgonens handel. SEB och Handelsbanken var vid 10.45 upp 2 procent, Nordea 1,6 procent och Swedbank 1,3 procent.

En del bedömare trodde att den svenska kronan skulle påverkas av valet, särskilt vid en osäker utgång som nu. Men hittills under måndagen har det inte synts någon större effekt på kronan. Sedan början av året har kronan fallit med 14 procent mot dollarn och med 4 procent mot euron. En dollar kostar nu 10:47 kronor och en euro 10:65.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord