Bota din klimatångest – på arbetsplatsen

Bota din klimatångest – på arbetsplatsen

Så kan arbetsgivare och anställda använda oron för klimatet till något konstruktivt.

Efter den historiskt varma sommaren har allt fler människor fått upp ögonen för klimatförändringarna. Hur kan man vända sin oro för klimatet till något konstruktivt? Och hur gör man det på sin arbetsplats?

Linda Lindström på Beteende­labbet som bland annat hjälper företag att bli mer hållbara, har tre tips för klimatsmartare val på jobbet:

1. Ändra standardvalet

–  Vi människor undviker gärna den där extra ansträngningen det betyder att ta beslut, därför tenderar vi att gå på det förvalda valet som presenteras för oss. Alla val i vår omgivning har ett »standardläge«, varför inte då förändra det till hållbart? Till exempel, vid matbeställningar så är standard ofta kött eller fisk – där vegetarisk kost är tillval. Kan inte standard i stället vara vegetariskt, och de som vill ha kött får göra tillvalet? Samma strategi kan även göras vid val av färdmedel i den interna resepolicyn, sätt tåg som det förvalda vid inrikes­resor.

Linda Lindström, Beteendelabbet

2. Belöna direkt

– Vår hjärna älskar snabba belöningar. Det behöver inte vara något stort. Uppmuntra hållbara val och och låt till exempel företagspolicyn belöna hållbara inköp och resor. Skapa en stegräknare för klimat­smarta val och uppmärksamma den medarbetare som har bäst resultat på månadsmötet

3. Låt flockinstinkten jobba

– Vi påverkas mycket av sociala normer och gör gärna precis som flocken gör. Låt medarbetarna på en avdelning få reda på hur de ligger till jämfört mot andra i antalet klimatsmarta val. Etablera normen genom att ge glada gubbar på klimat­smarta val och sura på mindre klimat­smarta val.

publicerad
7 september 2018

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Dagens ord. #finansinspektionen meddelade idag att det kontracykliska buffertvärdet höjs till 2,5 procent 19 sep 2019.
En av våra mest lästa texter handlar om ett av våra längsta ord. Säg det snabbt tre gånger! #finansliv #idd
Taina Malén, global marknadsdirektör för Star Stable, som gjort succé världen över med sitt hästspel riktat mot unga tjejer, kommer berätta hur man bygger ett starkt community kring sin produkt och får engagerade användare. Missa inte Fintech Stockholm på Berns den 27 september.
Fintech Stockholm nästa! Den 27 september anordnar Finansliv och Breakit en heldagskonferens ihop. Boka din biljett idag för en dag med kunskap, nätverkande och inspiration. Spana in hela programmet i länken i bion.
En vecka senare och vi är fortfarande så glada att så många sprang Finansloppet!
Följ @Finansliv på Instagram