Gå direkt till textinnehållet

Våra möten är inte effektiva – finns det något jag kan göra?

Frågor och svar Annmarie Palm svarar på frågor om etikett på arbetsplatsen.

Fråga: Jag tycker våra möten på min arbetsplats är långsamma och ofokuserade. Jag är inte chef och tror han skulle ta illa upp om jag sa något. Finns det något konkret och konstruktivt jag som »vanlig« anställd kan göra åt situationen?

Annmarie Palm: För det första reagerar jag lite när du skriver att du är en »vanlig« anställd. Att du är anställd och en av medarbetarna på ditt jobb gör dig till en viktig individ och kugge, oavsett vilken roll du har.

Apropå din fråga kring era långsamma och ofokuserade möten så tycker jag att det finns all anledning till att du tar upp detta ämne. Det är min absoluta uppfattning att det ska gå att säga vad som är viktigt för en, så länge man gör det på ett vänligt respektfullt sätt.

Mitt förslag är dock att du, istället för att eventuellt klaga, tar upp det ur ett annat perspektiv. Vad tror du om att du bokar ett eget möte med chefen där du konstaterar att du tycker det finns en förbättringspotential i er möteskultur?

Få svar på din fråga

Undrar du något om vett och etikett i arbetslivet?
Mejla din fråga till
redaktion@finansliv.se

De allra flesta chefer brukar uppskatta medarbetare som visar engagemang till förbättringar på den egna arbetsplatsen. Förmedla att du tycker att det finns mycket att vinna på att ni effektiviserar upp era möten. Föreslå till exempel att (om ni inte redan gör det) ni kan börja använda en agenda, att ni aktivt ser till att alla får komma till tals och att det finns en åtgärdslista med olika ansvariga och en uppföljning på agendan.

Kanske kan det vara så att din chef är medveten om sin oförmåga i att leda möten och faktiskt uppskattar att du tar tag i situationen genom att komma med konkreta förslag. Att du tar upp det mellan fyra ögon gör dessutom att chefen kan ta med sig dina förslag och, om din chef så vill, börja praktisera dem utan att tappa ansiktet inför resten av medarbetarna.

Svaret gavs i januari 2020.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord