Gå direkt till textinnehållet
Helena Giertta, chefredaktör och ansvarig utgivare Finansliv.Foto: Tor Johnsson

Branschen kvar i bakvattnet

Trots att arbetet mot penningtvätt kan vara det område som bankerna lägger mest pengar på, så är resultatet fortfarande ganska klent, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.

Bristen på rätt kompetens står i vägen för ett bra och effektivt arbete mot penningtvätt. Trots att arbetet mot penningtvätt kan vara det område som bankerna lägger mest pengar på, så är resultatet fortfarande ganska klent.

Experter menar att det finns en kompetenslucka, att bankerna inte håller jämna steg med de kriminella. Vi får inte glömma att det handlar om att penningtvätt är kopplat till grova brott som terrorism och människosmuggling.

Jag vet att bankerna i dag är beredda att gå långt för att få den personal de vill. Nyanställda kan erbjudas mycket höga löner som ingångslön, med risk för att de annars drar någon annanstans. Men löner på 50 000 eller mer räcker inte.

Arbetsplatsen måste vara trevlig, arbetsmiljön bra, tillgång till träning eller annat måste också finnas. De eftersökta personerna med spetskompetens vet sitt värde, vilket är utmärkt.

När man tittar på hur arbetet mot penningtvätt ser ut verkar det som om regelefterföljning, compliance, är prio 1. Och så måste det förstås vara. Men regelverket är så detaljerat, att risken finns att man silar mygg och sväljer elefanter.

Det tas små steg för att skapa en vidare bild av penningtvätten, som trevarna för att öka möjligheten till information mellan bankerna och mellan bankerna och finanspolisen. Jag tror dock att det utöver det behövs en kompetens för att se vidare på grundproblemet med penningtvätten. Men exakt hur den kompetensen borde se ut, har jag tyvärr inga svar på.

När detta skrivs är det två veckor sedan Ryssland startade sitt invasionskrig mot Ukraina. Chocken har kanske lagt sig något. Men det oerhörda angreppet väcker fortfarande avsky och bestörtning.

Tecknen på vart Ryssland har varit på väg har varit många; desinformationskampanjer från Ryssland mot Sverige, USA, Europa, penningtvättskandaler och under flera år allt mer tystade medier och fängslad opposition. Den spirande demokratin från Sovjetunionens fall har sakta med säkert, under Putin, åkt nedåt mot en diktatur.

Nu ser vi vart allt ledde – krig. Människor skjuts ihjäl i sina hem, civila mål bombad, förlossningsavdelningar beskjuts, gravida kvinnor dör.

Det kommer att påverka våra liv också, även om kriget inte kommer hit. Ekonomiskt förstås, men också mentalt; bör vi vara oroliga, är det vår tur nästa gång? Hur ska vi bete oss?

Hittills är våra ekonomiska system stabila, visserligen har priserna gått upp, men vi saknar ännu inga varor på hyllorna, bensin och dieselpriserna är chockhöga, men vi kan fortsätta att fylla våra bilar. Vi kan leva ungefär som förut.

Den största trösten i detta är den fantastiska sammanhållning och beslutsamhet som finns bland demokratierna både inom länderna och mellan dem. Alla vill hjälpa till. Går vi till vår egen bransch, så har alla storbanker skickat pengar för att stödja Ukraina. Det pågår insamlingar i det lilla och i det stora.

Jag hoppas att det räcker för att sätta stopp för ondskan, återigen i rysk skepnad.

INSTÄLLNING FÖRE UTBILDNING

När tidningen Breakit nyligen gjorde en genomgång av kompetensbristen inom bland annat fintechbolag visade det sig vara ett stort problem att hitta och få talangerna.

Klarna presenterar nu ett specifikt acceleratorsprogram för att rekrytera åtråvärda personer med hög kompetens. Inom ramen för det går inställning huvudsakligen före utbildning och erfarenhet. Det låter innovativt och kan kanske råda bot på några av rekryteringsbristerna. Med den inställningen blir också kompetensutveckling inom företaget betydelsefullt, och det är något företagen i hela branschen kan ta efter.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord