Branschen stod förberedd på det oväntade
Ledare Att det inte är någon bankkris kan vi tacka de ibland kritiserade tuffa bankreglerna för, skriver Finanslivs chefredaktör Helena Giertta.
»Vad är vi inte beredda på? Överdriven spekulation, en fintechbubbla, klimatförändringar..? Att redan nu börja tänka på nästa kris och inte på den som var, känns som en bra strategi.«
Så skrev jag i min ledare för ett och ett halvt år sedan år sedan, oktober 2018, som en påminnelse om finanskrisen 2008. Nu är krisen här, det blev en pandemi som satte alla regler ur spel, ekonomiskt och samhälleligt. Men coronaviruset har ännu inte skapat en finansiell kris.
De åtgärder finansmarknaden genomförde efter finanskrisen -08 har haft bärighet även på detta.
En bank har drabbats hårt av pandemin: Forex Bank, som till stor del fått sina intäkter från att växla valutor åt privatpersoner. Med stängda gränser har marknaden rasat. Banken har både varslat om uppsägning av personal och infört det statliga stödet med korttidsveckor.
Övriga har avsatt medel för väntade kreditförluster, men verkar klara sig bra om man bortser från ökad sjukskrivning och oro. Men att det inte är någon bankkris kan vi tacka de ibland kritiserade tuffa bankreglerna för. Nu finns det buffertar i systemet för att hantera stora svängningar i ekonomin och likviditeten är god.
Att jobba hemma innebär en tuff påfrestning, att vara på kontoret och ständigt möta folk skapar oro, börsens berg- och dalbana ökar stressen.
Nu förväntar sig staten att bankerna ska ta ansvar för att hålla de ekonomiska hjulen igång med 600 miljarder till bankerna för att låna ut till företag. Konkurserna har redan ökat markant första kvartalet i år. Kommer finansbranschen att kunna svara på kraven?
Livet i coronapandemin är en ständig balansgång och utmaning. I det dagliga arbetet drabbas vi alla på det ena eller andra sättet. Att jobba hemma innebär en tuff påfrestning, att vara på kontoret och ständigt möta folk skapar oro, börsens berg- och dalbana ökar stressen.
Då får man påminna sig om varför vi gör det här. Att vi måste ta vårt ansvar för en global pandemi, för att färre äldre ska dö i förtid, för att antalet svårt sjuka ska minska.
Denna tid av avhållsamhet i den sociala distansens samhälle, kommer att gå över. Den fråga vi alla vill ha svar på är när? Och det kan ingen svara på. I skrivande stund pratar en smittskyddsexpert på radio om att vi måste leva med coronaviruset åtminstone året ut. Hur ska vi med det perspektivet bygga våra arbetsplatser och vårt umgänge? Jag har tyvärr inte något svar, men tror att vi måste acceptera att det kommer att bli mer annorlunda än vad vi hittills upplevt.
***
På grund av pandemin har vi tvingats ställa in årets Finanslopp. Vi kommer tillbaka nästa år.
Vi funderar just nu på om vi skulle kunna ordna ett alternativ till loppet. Var vi än befinner oss kan vi springa 3,8 kilometer och lägga upp bilder på vår egen löprunda på Finanslivs instagramkonto. Vi vill gärna veta vad ni tycker om ett sådant upplägg, mejla mig på
helena.giertta@finansliv.se.