Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Byt hemmakontoret mot »workation«

Efter »staycation« eller »hemester« är nu »workation« det nya ordet som etablerats i pandemi-tider.

Att jobba från exempelvis en skidort och kombinera jobb med att på lunchen eller efter jobbet förgylla tillvaron med lite slalom och frisk luft har blivit ett sätt att göra hemjobbandet mer uthärdligt.

My Ernevi på hotell Åre Fjällsätra gick redan i höstas ut med erbjudanden om workation och säger att intresset varit stort. Efter nyår kom de första workation-gästerna.

– Det är väldigt många frågor och stort intresse, kanske mer än vad som bokas. Folk kanske inte riktigt fattar att man faktiskt får göra så. Men det kommer mer och mer. Framför allt är det människor som varit här och ser erbjudandet och tänker »va, kan man stanna kvar?« och börjar leka med tanken och sedan hör av sig, säger hon till Finansliv

Upplägget är låga priser och att man stannar minst två veckor.

– Man får ett eget rum, frukost ingår och oändliga mängder kaffe eller te. När restaurangen är öppen ger vi 20 procents rabatt på maten. Annars har vår kock lagat goda måltider som han har frusit ner som man kan värma själv. Vi har gjort i ordning en del i matsalen där man kan värma sin egen mat. Man kan också köpa med sig mat utifrån och äta där.

Det ingår också att man får en arbetsplats i ett större konferensrum där man sitter utspritt ungefär som i ett öppet kontorslandskap.

– Vi har en hel del konferensrum som ekar tomma i dessa tider. Man kan hyra ett eget litet konferensrum per timme eller halv- eller heldag. Den typen av bokning har ökat bland människor som kanske sitter i sina stugor och ska hålla en utbildning eller ha ett möte och inte vill sitta hemma med hela familjen.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord