Parterna säger ja till höjd pensionsålder
En majoritet av arbetsmarknadens parter har nu ändrat sig och säger ja till höjd pensionsålder. Den avsiktsförklaringen innebär att man kan gå i pension först vid 63 års ålder och att man har rätt att jobba till 69 års ålder.
Det är förre KD-ledaren Göran Hägglund och förre Metallbasen Göran Johnsson som presenterar sitt arbete med att övertyga parterna om nödvändigheten av att åren i arbete måste bli fler eftersom vi lever längre.
– Fortsätter det här kommer vi så småningom inte behöva dö eftersom livslängden ökar mycket fortare än vi någonsin räknat med, skojade Göran Hägglund, som även en gång i tiden varit fälttjänsteman på Wasa, när han presenterade arbetet på Pensionsnyheternas konferens i september.
Motståndet mot att acceptera höjd pensionsålder har tidigare varit tämligen kompakt. Från arbetsgivarna med motiveringen att de inte vill ha en massa åldringar som släpar runt i korridorerna, och från arbetstagarna för att många yrkesgrupper inte ens orkar jobba till 65. Och allmänheten var inte alls med på tåget, sa Göran Hägglund.
Men nu har alltså en stor förflyttning åsiktsmässigt skett bland parterna. Fler och fler inser att pensionen kommer bli lägre om inget görs. Risken att antalet fattigpensionärer ökar är överhängande. LO, med många yrkesgrupper med slitiga jobb, har tidigare i stället föreslagit höjda avgifter under arbetslivet som en lösning.
– Men det får ju effekt först om 40 år! Vi måste hitta något som ger genomslag snabbare än så. Forskningen visar också att erfarenhet har betydelse på arbetsplatserna och att blandade grupper är bra i arbetslivet. Och det är de friska åren som blir fler när medellivslängden ökar, sa Göran Hägglund.
Det är pensionsåldersutredningen som är grunden till Göran Hägglunds och Göran Johnssons arbete. De redovisar till pensionsgruppen som leds av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Pensionsåldersutredningen kom 2013, och föreslog bland annat att gränsen för att ta ut sin allmänna pension höjs från 61 år till 63 och att rätten att få jobba kvar höjs från dagens 67 år till 69.
Parterna har alltså enats kring en avsiktsförklaring och kring åtgärder som behövs för att göra det möjligt för fler människor att arbeta längre. Bland annat tidigare inträde på arbetsmarknaden, arbetsmiljöfrågor och möjligheter att byta bana under arbetslivet. Tolv centrala organisationer ställer sig bakom avsiktsförklaringen. Bara Svenskt Näringsliv har valt att avstå.
Nu är det upp till politikerna att hantera tidtabellen och eventuella övergångsregler. Göran Hägglund tror att om riksdagen tar ett beslut under 2017 skulle det kunna genomföras från 2020. Förmodligen med förbehåll som att de som ligger väldigt nära den tidigare pensionsåldern undantas.
– Parterna på arbetsmarknaden ska också förhandla i frågorna. Jag kan konstatera att flera tjänstepensionsavtal har mekanismer som är obra i det här avseendet. Nu har vi lyckats bereda marken genom att få parterna att inse det elände som väntar om vi inte ändrar oss. De är nu beredda att ta ansvar när politikerna fattar sina beslut, sa Göran Hägglund.
Text: BrittMari Lantto
Foto: Istockphoto