Carnegie köper Erik Penser Bank
Carnegie köper värdepappersrörelsen i Erik Penser Bank. Affären berör 90 anställda som får Carnegie som ny arbetsgivare. Affären innebär även att familjen Penser blir ny storägare i Carnegie.
Under tisdagen kom beskedet att investmentbanken Carnegie köper stora delar av Erik Penser Bank. I affären ingår bankens värdepappersrörelse, corporate finance och analystjänsterna Penser Access och Penser Future.
– Jag är mycket ödmjuk och glad över att familjen Penser har beslutat sig för att fortsätta sitt arbete tillsammans med Carnegie. Kundfokus är fundamentalt för båda våra verksamheter och det är också vad som gör att Penser passar bra in i Carnegies verksamhet. Det är ett mycket naturligt steg för båda våra bolag och det känns fantastiskt att familjen Penser kommer tillbaka till Carnegie efter så många år, säger Tony Elofsson i en kommentar.
Affären betalas i form av aktier, vilket innebär att familjen Penser blir ny storägare i Carnegie med 7 procent av ägandet. Köpet innebär även att Erik Pensers dotter, Jenny Penser, tar plats i Carnegies styrelse.
Värdepapppersrörelsen i Erik Penser Bank förvaltar i dag runt 40 miljarder kronor. Totalt berörs runt 90 anställda som kommer att flytta med till Carnegie, vilket motsvarar runt två tredjedelar av personalstyrkan i Erik Penser Bank. Carnegie har sedan tidigare 800 medarbetare i sex länder.
Lånedelen i Erik Penser Bank, financing solutions, som ligger utanför värdepappersrörelsen ingår inte i köpet utan kommer att drivas vidare under annat namn.
När Finansliv intervjuade Johan Mörner, vd på Erik Penser Bank, i fjol pekade han just på utlåningen som en central pusselbit till att banken lyckades resa sig efter finanskrisen.
– Vi utnyttjade för lite att vi var bank. Det var uppenbart att vi då var nästan helt beroende av transaktionsintäkter. Det gör att man hamnar i händerna på marknaden och får svårt att göra strategiskt långsiktiga investeringar och förändringar, för man vet inte vad som kommer hända nästa månad eller månaden därefter. Går marknaden ned snabbt, då blir det jobbigt.