Cyberhot och energi på dagordningen i Almedalen
Cyberhotet, omställningen till grön energi, hushållens sparande och småföretagens framtidstro var några av ämnena som de stora bankerna höll seminarier om under Almedalsveckan.
DNB, SEB, Swedbank, Nordea och Sparbankernas riksförbund hade alla seminarier under Almedalsveckan.
Sparbankernas riksförbund höll ett mycket välbesökt seminarium om småföretagare, med många inbjudna gäster. Man passade också på att presentera utdrag ur Småföretagarbarometern som Sparbankerna, Swedbank och Företagarna gör tillsammans varje år.
– Vi ser en återhämtning efter pandemin, sysselsättningen ökar och småföretagen växer. Inte ens den osäkra omvärlden med krig i Ukraina, inflation och höjda räntor kan få småföretagarna att bli pessimister. De är optimister om framtiden även i årets barometer, berättade Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank.
35 procent av företagarna säger att kompetensbrist är det största hindret från att växa.
DNB arrangerade ett seminarium om den gröna energiomställningen. Den handlade bland annat om tillväxt. Kommer den gröna ekonomin växa de närmaste decennierna, vilket alla i panelen trodde.
– Men vi måste först skapa icketillväxt av den fossila energin, sa Daniel Badman, vd på svensk vindenergi.
Anna Werner, vd på Svensk solenergi, betonade att vi alla måste förstå att framtidens energi kommer att vara på ett annat sätt, att organisationen runt den kommer att förändras.
– Till exempel kommer en stor del av energin produceras där den används – på taken till husen som ska värmas upp.
Panelen var enig om att politiken i dag är en bromskloss för att den gröna energin ska kunna växa. Det finns gott om investerare och finansieringen är sällan ett problem, enligt panelen.
– Vi behöver ett nationellt mål, i dag finns ingen idé om hur mycket solkraft vi kommer att behöva. Så vi kan gå från ord till handling och börja bygga, sa Anna Werner.