Dålig IT-kunskap i storbankernas styrelserum
Bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av IT.

Dålig IT-kunskap i storbankernas styrelserum

Bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av IT. Därför spås återigen techbolagen inom finans att kapa åt sig rejält av storbankernas intäkter.

Det visar en ny rapport från konsultfirman Accenture, som Breakit har tagit del av. Accenture har manuellt gått igenom meritlistorna för 1925 styrelseledamöter på de 109 största bankerna i världen, och undersökt hur många av dem som tidigare har haft en it-relaterad chefsposition eller en ansvarsposition på ett techbolag.

De skandinaviska styrelseledamöterna ligger efter sina motsvarigheter i USA och Storbritannien, där cirka 15 procent har sådan erfarenhet. Av vd:arna i Skandinavien hade bara 3 procent erfarenhet av IT.
– Fintech, it-säkerhet och big data är av högsta prioritet för bankerna, men utan tillräcklig kunskap kan styrelserna inte ta de strategiska beslut som krävs för att fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Anette Tånneryd, ansvarig för fintech på Accenture i Sverige, till Breakit.

En tredjedel av de nordiska storbankernas intäkter riskerar att gå förlorade redan 2020 på grund av tuffare konkurrens, spår konsultföretaget.

Text: Åsa Berner

publicerad
8 januari 2016

Relaterad läsning

Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram