Dålig IT-kunskap i storbankernas styrelserum
Bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av IT.

Dålig IT-kunskap i storbankernas styrelserum

Bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av IT. Därför spås återigen techbolagen inom finans att kapa åt sig rejält av storbankernas intäkter.

Det visar en ny rapport från konsultfirman Accenture, som Breakit har tagit del av. Accenture har manuellt gått igenom meritlistorna för 1925 styrelseledamöter på de 109 största bankerna i världen, och undersökt hur många av dem som tidigare har haft en it-relaterad chefsposition eller en ansvarsposition på ett techbolag.

De skandinaviska styrelseledamöterna ligger efter sina motsvarigheter i USA och Storbritannien, där cirka 15 procent har sådan erfarenhet. Av vd:arna i Skandinavien hade bara 3 procent erfarenhet av IT.
– Fintech, it-säkerhet och big data är av högsta prioritet för bankerna, men utan tillräcklig kunskap kan styrelserna inte ta de strategiska beslut som krävs för att fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Anette Tånneryd, ansvarig för fintech på Accenture i Sverige, till Breakit.

En tredjedel av de nordiska storbankernas intäkter riskerar att gå förlorade redan 2020 på grund av tuffare konkurrens, spår konsultföretaget.

Text: Åsa Berner

publicerad
8 januari 2016

Relaterad läsning

NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Den 5 september springer branschen Finansloppet. ✔️Start och mål på Stockholms Stadion. ✔️3,8 km i Lill-Jansskogen. ✔️Picknick och branschmingel efter loppet. ✔️Spring, jogga eller promenera i skogen. www.finansloppet.se #finans #löpning #bank #försäkring
Anmälan är öppen! #finansloppet2019
Nytt nummer! Läs om förtroendekrisen som skakar branschen. #finans #svpol #magazinecover #hållbarhet #finansliv #sustainability #cover #swedbank #finansbranschen #danske
Följ @Finansliv på Instagram