Gå direkt till textinnehållet
Bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av IT.
Bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av IT.

Dålig it-kunskap i storbankernas styrelserum

Bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av it. Därför spås återigen techbolagen inom finans att kapa åt sig rejält av storbankernas intäkter.

Det visar en ny rapport från konsultfirman Accenture, som Breakit har tagit del av. Accenture har manuellt gått igenom meritlistorna för 1925 styrelseledamöter på de 109 största bankerna i världen, och undersökt hur många av dem som tidigare har haft en it-relaterad chefsposition eller en ansvarsposition på ett techbolag.

De skandinaviska styrelseledamöterna ligger efter sina motsvarigheter i USA och Storbritannien, där cirka 15 procent har sådan erfarenhet. Av vd:arna i Skandinavien hade bara 3 procent erfarenhet av it.
– Fintech, it-säkerhet och big data är av högsta prioritet för bankerna, men utan tillräcklig kunskap kan styrelserna inte ta de strategiska beslut som krävs för att fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Anette Tånneryd, ansvarig för fintech på Accenture i Sverige, till Breakit.

En tredjedel av de nordiska storbankernas intäkter riskerar att gå förlorade redan 2020 på grund av tuffare konkurrens, spår konsultföretaget.

Text: Åsa Berner

Mest läst

»Hur oacceptabelt är oacceptabelt när det gäller affärer med länder som startar krig eller kidnappar och fängslar oliktänkande, undrar Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Läs Axel Andéns ledare

Finansförbundets krönika

»Genom att vara aktiva lokalt och vara många ombud kan vi använda kollektivavtalets och arbetsmiljöavtalens fulla kapacitet.«
Läs Finansförbundets krönika