Gå direkt till textinnehållet
Bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av IT.
Bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av IT.

Dålig it-kunskap i storbankernas styrelserum

Bara 5 procent av styrelseledamöterna i skandinaviska banker har professionell erfarenhet av it. Därför spås återigen techbolagen inom finans att kapa åt sig rejält av storbankernas intäkter.

Det visar en ny rapport från konsultfirman Accenture, som Breakit har tagit del av. Accenture har manuellt gått igenom meritlistorna för 1925 styrelseledamöter på de 109 största bankerna i världen, och undersökt hur många av dem som tidigare har haft en it-relaterad chefsposition eller en ansvarsposition på ett techbolag.

De skandinaviska styrelseledamöterna ligger efter sina motsvarigheter i USA och Storbritannien, där cirka 15 procent har sådan erfarenhet. Av vd:arna i Skandinavien hade bara 3 procent erfarenhet av it.
– Fintech, it-säkerhet och big data är av högsta prioritet för bankerna, men utan tillräcklig kunskap kan styrelserna inte ta de strategiska beslut som krävs för att fortsätta vara konkurrenskraftiga, säger Anette Tånneryd, ansvarig för fintech på Accenture i Sverige, till Breakit.

En tredjedel av de nordiska storbankernas intäkter riskerar att gå förlorade redan 2020 på grund av tuffare konkurrens, spår konsultföretaget.

Text: Åsa Berner

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord