Gå direkt till textinnehållet
Daniel Barr. Foto: Daniel Roos

Daniel Barr ny generaldirektör på Finansinspektionen

Pensionsmyndighetens Daniel Barr tar över som ny generaldirektör på Finansinspektionen. Han tillträder sin tjänst 20 mars. »Jag är hedrad och glad. Det här är ett av mina absoluta drömjobb«, säger han.

Daniel Barr blir Finansinspektionens nya generaldirektör.

– Jag är hedrad och glad. Det här är ett av mina absoluta drömjobb, sa Daniel Barr på en presskonferens som hölls under torsdagen tillsammans med finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Närmast kommer Daniel Barr från Pensionsmyndigheten där han varit generaldirektör sedan 2018. Han har tidigare arbetat bland annat som bankstödschef på Riksgälden och som tillförordnad avdelningschef på finansmarknadsavdelningen på Riksbanken.

Daniel Barr lyfte bland annat fram inflationen och cybersäkerhet som två viktiga områden för att verka för den finansiella stabiliteten.

– Den höga inflationen, de ökade räntorna och den negativa avkastningen på de finansiella marknaderna tror jag sätter många finansiella företag under press. Där har vi nog inte sett allt än och det gäller att ha en hög beredskap. Även cybersäkerhetsfrågorna är viktigare än någonsin.

Ett pausat i amorteringskravet har varit en omdiskuterad fråga den senaste tiden. Daniel Barr hade dock inga starka tankar om detta, utan hänvisar till regeringen.

Daniel Barr tar över efter Susanna Grufman som har varit tillförordnad generaldirektör på Finansinspektionen sedan 21 november 2022. Innan det satt Erik Thedéen på posten, som vid årsskiftet tillträdde som ny riksbankschef.

Daniel Barr tillträder sin tjänst 20 mars i år.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord