Danske Banks kort blir kontaktlösa

Danske Banks kort blir kontaktlösa

Danske Bank har infört kontaktlös funktion på alla betal- och kreditkort. Först ut var Stockholm och nu byter banken successivt ut korten i hela landet i takt med att de går ut.

–       Vi vill erbjuda moderna lösningar för våra kunder. Den kontaktlösa standarden är stor i andra länder och våra kunder reser mycket. Dessutom börjar handlare här i Sverige efterfråga det, säger Daniel Wahlström, ställföreträdande chef för affärsutveckling privatmarknad på Danske Bank.
Korten har inbyggd så kallad NFC-teknik som gör att det räcker att svepa kortet över en terminal för att köpet ska registreras. Ingen pinkod behövs. Kontaktlösa köp kommer att fungera på summor upp till 250 kronor.
–       I exempelvis dagligvaruhandel och för lunchrestauranger ger det en stor fördel för handlarna och kunderna att köpen går igenom snabbare, säger Daniel Wahlström.
Än så länge finns inte så många handlare som har tekniken installerad, men Ica är på gång och fler väntas följa inom kort.
Många pratar om att den här tekniken kommer att finnas i mobilerna, är detta inte ett onödigt steg på vägen till mobila betalningar?
–       Tekniken finns redan men det som gäller nu är att göra det enklare för kunderna. De är vana att använda sina betalkort och vi gör det bara ännu enklare.
–       Vi kommer att se den här tekniken tillsammans med andra typer av mobila betalningslösningar. De olika lösningarna kommer att finnas sida vid sida.

danielwahlstrom2

Daniel Wahlström är övertygad om att korten kommer att finnas kvar under överskådlig tid, men att de kommer att inkorporeras i mobilen på olika sätt.
Danske bank har redan erbjudit kontaktlösa kort i Danmark och England. Erfarenheten därifrån säger att säkerhetsriskerna inte är större än med traditionella kort där pin används.
–       Vi kommer ibland av säkerhetsskäl be kunderna om pinkod för att verifiera kortet. I andra länder har vi inte sett några ökade bedrägerier med de kontaktlösa korten.
Är det mycket dyrare att producera kort med NFC-teknik?
–       Fördelarna överväger eventuella kostnadsökningar. Vi vill ge våra kunder en bra köpupplevelse.
Unn Edberg

publicerad
23 september 2015
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram