Gå direkt till textinnehållet

Danske Banks kort blir kontaktlösa

Danske Bank har infört kontaktlös funktion på alla betal- och kreditkort. Först ut var Stockholm och nu byter banken successivt ut korten i hela landet i takt med att de går ut.

–       Vi vill erbjuda moderna lösningar för våra kunder. Den kontaktlösa standarden är stor i andra länder och våra kunder reser mycket. Dessutom börjar handlare här i Sverige efterfråga det, säger Daniel Wahlström, ställföreträdande chef för affärsutveckling privatmarknad på Danske Bank.
Korten har inbyggd så kallad NFC-teknik som gör att det räcker att svepa kortet över en terminal för att köpet ska registreras. Ingen pinkod behövs. Kontaktlösa köp kommer att fungera på summor upp till 250 kronor.
–       I exempelvis dagligvaruhandel och för lunchrestauranger ger det en stor fördel för handlarna och kunderna att köpen går igenom snabbare, säger Daniel Wahlström.
Än så länge finns inte så många handlare som har tekniken installerad, men Ica är på gång och fler väntas följa inom kort.
Många pratar om att den här tekniken kommer att finnas i mobilerna, är detta inte ett onödigt steg på vägen till mobila betalningar?
–       Tekniken finns redan men det som gäller nu är att göra det enklare för kunderna. De är vana att använda sina betalkort och vi gör det bara ännu enklare.
–       Vi kommer att se den här tekniken tillsammans med andra typer av mobila betalningslösningar. De olika lösningarna kommer att finnas sida vid sida.

danielwahlstrom2

Daniel Wahlström är övertygad om att korten kommer att finnas kvar under överskådlig tid, men att de kommer att inkorporeras i mobilen på olika sätt.
Danske bank har redan erbjudit kontaktlösa kort i Danmark och England. Erfarenheten därifrån säger att säkerhetsriskerna inte är större än med traditionella kort där pin används.
–       Vi kommer ibland av säkerhetsskäl be kunderna om pinkod för att verifiera kortet. I andra länder har vi inte sett några ökade bedrägerier med de kontaktlösa korten.
Är det mycket dyrare att producera kort med NFC-teknik?
–       Fördelarna överväger eventuella kostnadsökningar. Vi vill ge våra kunder en bra köpupplevelse.
Unn Edberg

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord