Gå direkt till textinnehållet
Mjöbäcks Sparbanks vd Tomas Andrén pratar med kunder i bankomatkön.

Delar ut hundralappar i kamp för bankomaten

Tomas Andrén, vd Mjöbäcks Sparbank, har tillsammans med sina kolleger i dag för andra gången i juni delat ut en hundralapp till varje kund som gjort ett uttag i bankomaten i Överlida.

Varför gör ni det här?

–          Vi har en överenskommelse med Bankomat AB om att uttagen ur automaten måste uppfylla en viss miniminivå, annars får vi antingen lämna tillbaka automaten eller betala för att ha den kvar. Vår automat har gått under den gränsen.

–         I stället för att betala tilläggskostnad till Stockholm, tycker vi det är bättre att dela ut pengarna till våra kunder och på så sätt få upp antalet uttag, så vi kan ha kvar automaten.

Hur långt skulle det vara till bankomat från er annars? Och kan man inte ta ut i affär också?

–          2,5 mil är det till närmaste bankomat. Och absolut, det är också ett alternativ att ta ut i affär. Vi är inte ute efter att öka kontantmängden i samhället, men de bankomatuttag som ändå görs av våra kunder vill vi att de gör här och inte i Borås eller Göteborg.

Hur har utdelningen gått i dag?

–          Det har varit kaos mellan klockan 12 och 13 när vi delat ut. Uppåt 100 personer har stått i kö, den sista hade stått i en timme och en kvart. Vi har gått runt och serverat vatten och delat ut kepsar i värmen. Cirka 150 personer har gjort uttag i dag. Förra veckan var det 30 personer, men då var det också mer ett infall, då vi gav erbjudandet till ett gäng kunder som varit på Elmia skogsmässan.

Vilka reaktioner har ni fått?

–          Mediegenomslaget under veckan har varit fullständigt överrumplande. Vi har inte ringt någon, men både Dagens Nyheter, GT/Expressen och Metro har ringt hit.

–          Kunder har sagt ”Oj, detta hade vi ingen aning om – nu ska vi alltid använda automaten i Överlida, klart vi ska ha den kvar”. Vi har också fått dråpliga kommentarer som ”Vilken bankdirektör! Han borde få Nobelpris. Men han får säkert sparken…”.

Tror du ni får behålla bankomaten nu?

–          Med det hysteriska mediegenomslaget som varit, så tror jag faktiskt det.

Text: Åsa Berner

Mjöbäcks Sparbank kö

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord