Därför misslyckas 70 procent av omorganisationerna

Därför misslyckas 70 procent av omorganisationerna

Två av tre organisationsförändringar misslyckas på ett eller annat sätt, enligt forskning som tidningen Arbetsliv tagit del av. Risken med en misslyckad omorganisation är att den leder till stress, oro och konflikter på arbetsplatsen.

Relaterat:

Misslyckandena beror främst på mänskliga faktorer, otillräckliga resurser och/eller brister i igångsättandet. Arbetsgivarna underskattar ofta hur negativt inställda de flesta människor är till förändringar och vad som krävs för att vi ska acceptera och bejaka dem.
– Det är lätt att lägga kraft och resurser på konkreta förändringsmodeller, planer och delmål. Ofta bara förutsätter man att individerna följer med och det kommer som en överraskning att de reagerar med motstånd, säger Johnny Hellgren, docent i arbets- och organisationspsykologi vid Stockholms universitet, till Arbetsliv.

De som nästan alltid kommer i kläm är mellancheferna.
– Individerna behöver kanalisera sin ilska någonstans och då blir det ofta närmsta chefen som får ta den smällen. Det är ofta de som ska driva förändringsarbetet, säger Johnny Hellgren.

Han menar att arbetsgivaren måste visa medarbetarna att omorganisationen handlar om deras framtida arbete och överlevnad.
– Man måste få alla berörda att förstå att detta inte är på skoj.
– Det måste finnas en legitim, stark och bra anledning för organisationsförändringen som alla kan förstå, säger han till Arbetsliv.

51 procent av tjänstemännen i Sverige uppger att de varit med om en omorganisation de senaste 12 månaderna, enligt siffror från SCB.

 

6 frågor att ställa inför en organisationsförändring:

  • Arbetstider – ändras arbetstiderna och påverkar det personalen?
  • Arbetsmängd – klarar medarbetarna av sina arbetsuppgifter inom arbetstiden?
  • Variation – ges det möjlighet till omväxling i arbetet?
  • Samarbete – finns det fungerande kommunikationsvägar?
  • Utveckling – finns möjligheter till utbildning och utveckling?
  • Ansvar och befogenheter – överensstämmer ansvaret med befogenheterna? Och har medarbetarna rätt kunskap och kompetens för sitt ansvar och sina nya arbetsuppgifter?

(Källa: Arbetsliv)

publicerad
14 september 2015
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram