»Det är inte kvinnorna det är fel på«
Foto: Johan marklund

»Det är inte kvinnorna det är fel på«

Finanslivs krönikör Sandra Bourbon om en ojämställd bransch.

Kvinnors och mäns ojämställda aktieägande har stått och stampat de senaste tio åren. Kvinnor tar lägre risk med sina finansiella tillgångar än män, vilket leder till lägre avkastning, enligt SCB.

Ofta får vi kvinnor höra att vi måste tuffa till oss och våga ta mer risk. Men jag hävdar att det inte är kvinnorna det är fel på, det är finansbranschen.

Sandra Bourbon

förvaltar en aktieportfölj med jämställda bolag under namnet Framtidsfeministen.

Ett misslyckande att skapa fler affärer, attrahera fler kunder och hjälpa kvinnor till en bättre privatekonomi.

Men kvinnor vill inte ta risk, kanske du tänker. Det är helt korrekt att kvinnor generellt har väsentligt sämre självförtroende när det gäller sparande och privatekonomi än vad män har, vilket Fond­bolagens förening rapporterat om. Dock är män och kvinnor lika bra på att förvalta sin premiepension, så något kunskapsgap kan vi inte se. Det är alltså just en upplevd skillnad i kunskap som i sin tur leder till lägre riskvilja.

Lösningen som ligger närmast till hands för att öka kvinnors riskvilja är utbildning. Men det finns mer effektiva sätt. Barbara Stewart som forskar kring kvinnor och pengar har sett att kvinnor inte nöjer sig med maximal avkastning. Kvinnor investerar utifrån sina värderingar där jämställdhet, mångfald och hållbarhet är en viktig del. Gamla dyra fonder som följer index utan att leverera något mervärde är alltså inte rätt produkt för att få kvinnor att ta steget från bankkontot till börsen.

Undersökningar visar att jämställda bolag tar bättre beslut.

Jag har sedan mer än tre år tillbaka investerat i jämställda bolag. Jag ville investera i något som betydde något för mig samtidigt som jag ville få bra avkastning. Undersökningar visar att jämställda bolag tar bättre beslut, är mer innovativa, har lägre personalomsättning för både kvinnor och män, har högre medarbetarengagemang, är mer lönsamma och använder tillgänglig talang bättre. Min portfölj har utklassat börsen och stigit med 72 procent sedan starten.

Framtidsfeministens jämställda sparbox var världens första sparande i svenska jämställda bolag och är en högriskprodukt med åtta aktier i. Ändå är 80 procent av de som sparar i sparboxen kvinnor. Men kvinnor gillar inte risk sa vi ju?

Jag hävdar att kvinnor visst vill investera och ta risk, speciellt när det finns ett högre syfte och möjlighet att göra gott. Därför investerar de jämställt: för att påverka och samtidigt få bra avkastning.

Jag hävdar att kvinnor visst vill investera och ta risk, speciellt när det finns ett högre syfte och möjlighet att göra gott.

Det är kritiskt för finansbranschen att börja ifrågasätta hur och vad vi utvecklar för produkter. Kundvärde, individualisering och kundupplevelse är viktigt i en allt mer snabbrörlig värld. Då behöver vi veta vad alla potentiella kunder vill ha. Men inte genom att göra fler marknadsundersökningar utan i stället genom att utveckla tillsammans med kunderna. Först då kommer vi se en förändring i ökat aktie­ägande, både direktägande och fonder, för kvinnor och även för de män som hittills stått utanför.

Så låt oss förändra finansbranschen i stället för att försöka ändra på kvinnorna. Ge dem en anledning att vilja ta mer risk genom innovation i finansbranschen med fokus på ett högre syfte och kundvärde. För det är inte kvinnorna det är fel på.

publicerad
5 september 2018
”Vad som är positivt? Här kanske man ska svara att man ska träffa nya kolleger och utbyta erfarenheter, men vet har tid med det??” —En av de tillfrågade i vår undersökning om aktivitetsbaserade kontor. Läs mer i nya Finansliv! #finans #finansbranschen #kontor #aktivitetsbaserat #aktivitetsbaseradarbetsplats
Sista chansen att anmäla sig! Snart är det dags för #finansloppet igen! På fredag är sista anmälningsdagen. Gå in på finansliv.se och boka din plats!
NY SPONSOR. @naprapatlandslaget är på plats när branschen springer Finansloppet den 5 september!
NY SPONSOR. @nicks.se är på plats och delar ut chokladbars till alla som springer Finansloppet den 5/9 på Stockholms stadion.
NY SPONSOR. Nu är det klart - @thenaiainitiative är på plats och delar ut dryck till alla som springer Finansloppet.
Följ @Finansliv på Instagram