Gå direkt till textinnehållet
Foto: Emir Fejzic

»Trött på ekorrhjulet? Nu växer FIRE-rörelsen«

Krönika Finanslivs krönikör Sandra Bourbon om hur du kan uppnå ekonomisk frihet.

Det är minus åtta grader ute, tidig morgon och frosten klär naturen utanför fönstret. Jag tittar ut över dalen där solen värmer de snöiga bergstopparna i Matsumoto, Japan. Här har jag tillbringat min julsemester. Men dagarna närmar sig ekorrhjulet med kontorsjobb. Men snart är det ett minne blott – vid 40 år ska jag vara ekonomiskt fri!

Ekonomisk frihet är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Rörelsen kallas FIRE (financial independence retire early). Fler och fler unga har som mål att gå i pension så tidigt som möjligt. Otroligt dumt hävdar vissa: Varför skulle man inte vilja arbeta? Men det handlar inte om att dagens unga är lata eller saknar ambitioner. Tvärtom. För att kunna bli ekonomiskt fri krävs en otrolig uthållighet då man behöver spara stora delar av sin lön under många år. Dagens unga är fulla av ambitioner och många vill verka för en bättre framtid.

Jag tror att FIRE-rörelsen växt sig allt större eftersom dagens unga kräver mer av sin arbetsgivare än att få lön. Varför? En anledning kan vara att vi har det otroligt bra i Sverige. De lägsta nivåerna i Maslows behovstrappa är redan uppfyllda och i stället behövs möjlighet till självförverkligande och personlig utveckling, vilket många arbetsgivare har svårt att erbjuda.

Jag vill kunna äga min egen tid och arbeta från vilken plats jag vill, när jag vill, med de mest meningsfulla uppdragen.

Det är just det ekonomisk frihet handlar om för mig: möjlighet till självförverkligande och personlig utveckling. Jag vill kunna äga min egen tid och arbeta från vilken plats jag vill, när jag vill, med de mest meningsfulla uppdragen. Utan ekonomisk stress. Det handlar inte om ett liv i flärd med en enorm villa och fina bilar på uppfarten.

Men hur mycket behövs för att bli ekonomiskt fri? Jag behöver 16 000 kr i månaden efter skatt, i resten av livet, i passiv inkomst för att leva det liv jag vill. Då behöver jag ett kapital på 4,8 miljoner kronor. 4,8 miljoner är beräknat på att jag har en snitt­avkastning på åtta procent, två procents inflation och tar ut fyra procent av kapitalet varje år. Det kallas fyraprocentsregeln för dig som vill läsa mer.

4,8 miljoner är mycket men inte ouppnåeligt. Det jag behöver göra är att spara så mycket av min lön som möjligt genom att ha låga kostnader och investera kapitalet smart, i exempelvis en billig indexfond som följer Stockholmsbörsen. Om sju år räknar jag med att ha nått mitt mål.

Men finns det inga risker med detta? Självklart finns det risker med allt som har med börsen att göra. Vi vet till exempel inte avkastningen på börsen framöver, skatten på kapital eller inflationen. En annan risk är att något händer i mitt liv som gör att jag behöver mer pengar per månad. Men jag resonerar så här: om det inte går som jag har tänkt mig kan jag alltid börja arbeta igen.

Så, om du som jag är trött på ett liv i ekorrhjulet: sätt ditt nya mål i dag! Det kommer bli en lång och utmanande resa. Men om önskan att slippa ekorrhjulet och i stället leva ett meningsfullt liv är tillräckligt stor kommer det gå snabbare och lättare än du tror!

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord