Gå direkt till textinnehållet
Mentorprogram Mentorn och adepten. Det senaste året har systemutvecklaren Farhad Johari varit mentor åt riskchefen Magnus Agustsson. Foto: Ylva Sundgren

»Det handlar om att bygga relationer«

Den 28-årige it-utvecklaren Farhad Johari har det senaste året varit mentor åt SEB:s CRO Magnus Agustsson, 47 år. Bankens omvända mentorskapsprogram har gett dem båda nya insikter.

Det är inte lätt att boka en intervju med SEB:s koncernriskchef Magnus Agustsson. Särskilt inte i bokslut-tider. Den senaste månaden har han granskat bankens årsredovisning, vridit och vänt på alla siffror och kontrollerat varje post.

– Allt går ut på att hitta vad det finns för farligt som kan hända i morgon. I’m paid to worry, brukar jag säga, säger Magnus Agustsson och ler.

– Men hur är det med dig? frågar han och vänder sig till Farhad Johari.

Farhad Johari jobbar som it-utvecklare på SEB:s huvudkontor i Solna. Han programmerar de program som tecknar och förvaltar bankens försäkringsavtal. Han har jobbat på SEB i fyra år. Det är hans första jobb efter utbildningen till civilingenjör i datateknik vid Lunds universitet.

Magnus Agustsson har betydligt längre erfarenhet. Han har jobbat med riskfrågor i drygt 20 år, bland annat på Nordiska Investeringsbanken och den tysk-irländska banken DEPFA. Magnus Agustsson började på SEB 2009, då som riskchef för den baltiska verksamheten. Sedan knappt tre år tillbaka är han riskchef för hela koncernen och sitter i SEB:s verkställande ledning. Det senaste året har Magnus Agustsson och Farhad Johari medverkat i SEB:s mentorskapsprogram. Men det är inte Magnus som varit mentor åt Farhad, som man skulle kunna tro. SEB:s program bygger på ett omvänt mentorskap, där yngre anställda som inte jobbat så länge i banken blir mentorer åt personer i SEB:s ledningsgrupp.

Magnus Agustsson

Foto: Ylva Sundgren

Ålder: 47 år.
Bakgrund: Civilingenjör vid Islands universitet och master i finansliell ekonomi vid Lausannes universitet. Nordiska Investeringsbanken 1999-2006, DEPFA 2006-2009 och SEB sedan 2009. Koncernriskchef (CRO) sedan 2017.
Bor: Bromma, Stockholm.
Familj: Fru och tre barn, 24, 19 och 15 år gamla.

 

Tanken är att ledningen ska få en förståelse för hur de yngre medarbetarna ser på sitt jobb och på banken i stort.

– Det är på alla sätt och vis ett privilegium att få träffa unga människor som relativt nyligen kommit in i bolaget. De har synpunkter som du inte skulle tänka på själv, säger Magnus Agustsson.

Han kände inte till någonting om Farhad Johari innan programmet började. Deltagarna får inte själva välja vilka mentorer eller adepter de ska få, utan paras ihop av de ansvariga för mentorskapsprogrammet på HR-avdelningen utifrån erfarenhet och intressen.

– Jag tror att de matchade min personlighet med Magnus, säger Farhad Johari.

– Ja, det är en komponent, och den andra tror jag är att Farhad jobbar inom ett område som jag inte har någon större koppling till, säger Magnus Agustsson.

Mentorskapsprogrammet är populärt. Farhad Johari valdes ut bland 150 sökande. Men från början hade han inga planer på att söka till programmet.

– Jag har två kolleger som tog hand om mig mycket när jag började på SEB, en av dem sa att jag borde söka till det här. Jag sade först nej. Varför skulle de välja mig, tänkte jag? Sen frågade han mig flera gånger om jag hade sökt, och till slut skrev jag upp mig. Och så fick jag veta att jag blivit utvald.

Farhad Johari kände inte till mycket om Magnus Agustsson innan heller, annat än hans titel och den information han läst på SEB:s intranät.

– Jag hade ingen aning om vem han var. Men jag kände direkt att jag kunde säga vad som helst till honom. Han är så jordnära, och duktig på att lära ut och förklara.

– Farhad är en obotlig optimist. Han är en väldigt hjälpsam, positiv och trevlig individ, resultatet av det är att många kommer till honom och frågar saker. Han är inte bara duktig på att programmera, utan en teambuilder, det är viktigt med såna människor, säger Magnus Agustsson.

– Oj, vilka fina ord. Nu känner jag att jag inte sa tillräckligt bra saker om dig, säger Farhad Johari och skrattar.

I min roll får man akta sig så att man inte blir en sur gammal gubbe som sitter i ett rum och tittar på power point-presentationer hela dagarna.

Det märks att de har fått en bra kontakt under året som gått, trots att de inte träffats så ofta. Deltagarna i mentorskapsprogrammet får själva lägga upp en plan för hur de ska arbeta, och i Magnus och Farhads fall har det blivit en handfull informella möten. Dessutom har de »skuggat« varandra, det vill säga följt med den andra under en arbetsdag.

– Det är otroligt värdefullt att få insyn i hans verklighet, det hjälper mig att hålla båda fötterna på jorden. I min roll får man akta sig så att man inte blir en sur gammal gubbe som sitter i ett rum och tittar på power point-presentationer hela dagarna, säger Magnus Agustsson.

Det är andra året han deltar i mentorskapsprogrammet. Första gången hade han en mentor från SEB:s sociala medier-avdelning: Andrea Fenel. Även det var mycket lärorikt, enligt Magnus Agustsson.

– Att få insyn i hur en ung kvinna har det i SEB var jättehälsosamt för mig. Unga kvinnor upplever att de på alla håll och kanter behandlas lite annorlunda än män. Det gör mig djupt okomfortabel, och det är något vi diskuterar i den verkställande ledningen. Det är väldigt svårt att göra något åt, men det måste göras någonting, säger han och fortsätter:

– Likaså med Farhad. Hans föräldrar är invandrare, och det har hjälpt mig att se vad han möter. Jag är också invandrare men, let’s face it, det är skillnad på att komma från Island och att ha föräldrar från Iran. Det finns en unconsious bias i hela samhället, och vi måste aktivt motarbeta det.

Farhad Johari

Foto: Ylva Sundgren

Ålder: 28 år.
Bakgrund: Civilingenjör i datateknik vid Lunds universitet, jobbar sedan fyra år tillbaka som systemutvecklare på SEB Pension & Försäkring.
Bor: Akalla, Stockholm.
Familj: Mamma, pappa, bror.

 

Även Farhad Johari har fått nya insikter efter mentorskapet. Dels om riskavdelningen, som han inte kunde särskilt mycket om innan, men också om SEB:s och övriga bankers roll i samhället.

– Jag har alltid tyckt att mitt jobb är viktigt, men jag har fått större förståelse för vikten av det jag gör och hur jag ska prioritera.

– Vissa saker är farligare än andra, fyller Magnus Agustsson i.

– Precis. Om någon får vänta en dag extra är det inte hela världen, men om vi godkänner något som vi inte ska godkänna så är det betydligt värre, säger Farhad Johari.

I början tyckte han att det var svårt att inte falla in i de »klassiska« mentorskapsrollerna, och bli adepten i stället för mentorn.

– Jag fick påminna mig om att det är jag som ska lära ut, inte tvärtom. Jag tror inte att det berodde så mycket på våra positioner, mer på att Magnus har så mycket mer kunskap och kvalifikationer, säger Farhad Johari.

För Magnus Agustsson var det på ett sätt lättare att ta ett steg tillbaka, säger han, eftersom han har mer att vinna på det.

– Jag har ett egoistiskt syfte, och det är att förstå hur det ser ut där Farhad jobbar och hur han har det i livet. Men sen finns det så klart en komponent av att man vill hjälpa till, som gör att man kan falla in i mentorrollen ändå.

Storbankernas mentorprogram

SEB
SEB:s omvända mentorskapsprogram har funnits i två år, den tredje omgången har precis påbörjats. Samtliga i bankens verkställande ledning deltar i programmet. De tidigare åren har ca 150 personer sökt till de 20 mentorplatser som finns.

Handelsbanken
Flera mentorskap förekommer i Handelsbanken, både omvända och andra typer. Hur mentorskapen ser ut varierar i olika delar av organisationen, allt sköts decentraliserat.

Nordea
Nordea har flera olika mentorskapsprogram, bland annat ett för graduates (nyutexaminerade) i banken. I nuläget arbetar Nordea också med att inkludera mentorskap som en strukturerad del av ledar- och talangutvecklingen.

Swedbank
Swedbank har inget formellt mentorskapsprogram, men både chefer och medarbetare kan ta egna initiativ för att mötas, ta del av varandras erfarenheter och få nya kunskaper.

Farhad Joharis mentorskap har nyligen avslutats. Snart är det dags för en ny grupp mentorer att utses åt Magnus Agustsson och resten av den verkställande ledningsgruppen. Men Magnus och Farhad kommer att hålla kontakten ändå.

– Programmet är avslutat, men det ändrar inte vår relation, säger Magnus Agustsson.

– Det sa de till oss redan när vi hade första mötet om programmet: se inte det här som en ettårs-grej, utan det handlar om att bygga relationer. Och det har vi gjort, säger Farhad Johari.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord