Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

Så firar bankerna jul i år

På Klarna blir det en julklapp och julmiddag, på SEB ett julmingel. Bankerna firar på olika sätt, visar Finanslivs rundringning.

SWEDBANK. Anette Ringius, presskontakt:

– Swedbank har sedan många år tillbaka valt att stödja insatser som gör skillnad i samhället istället för att ge julklappar till våra medarbetare.

– Banken kommer i år donera en extra stor summa pengar till våra samarbetspartners Stiftelsen Friends respektive  Läxhjälpen. I övrigt när det gäller aktiviteter i juletider är måttfullhet och hållbarhet viktiga ledord inom Swedbank.

SEB. Laurence Westerlund, press­ansvarig:

– På SEB ger vi ingen julklapp. Vi har ett julmingel i våra fastigheter och kontor runt om i landet. Det är en mycket uppskattad tradition bland medarbetarna.

–Någon gåva till välgörenhet vid jul ges inte utan SEB och våra medarbetare gör samhällsinsatser året om. Genom ett ledningsbeslut får varje medarbetare lägga ned åtta timmar av sin arbetstid på ideella uppdrag per år.

NORDEA. Mikaela Östman, kommunikatör:

– Årets julgåva till de anställda är att Nordea Sverige donerar 100 kr per medarbetare. Medarbetarna har själva möjlighet att bestämma hur pengarna ska fördelas mellan flera utvalda välgörenhetsorganisationer.

–Donationerna kommer att delas ut på plats i Stockholm, i december, i samband med att Nordea Sverige anordnar vår egna Ugly Christmas Sweater Day – en dag där anställda, om de vill, bär sina egna jultröjor för ett gott syfte. Dagen avslutas med en jul-AW på huvudkontoret i Stockholm.

– Under december kommer AW:s ske lokalt ute på arbetsplatser i landet.

ICA BANKEN. Mats Mehlberg, press­ansvarig:

–Alla anställda på Ica Banken får ett presentkort på mat från Ica.

Bjuder arbetsgivaren på julmiddag?

– Ica Gruppen bjuder alla anställda, inklusive alla på Ica Banken, på en jullunch som äger rum på huvudkontoret i Solna och på kontoren i Borås och Växjö.

Skänker företaget till välgörenhet i samband med julen?

– Ica Banken samarbetar med Ecpat men är även involverade i ICAs samarbete med Cancerfonden i samband med deras Rosa bandet-kampanj och i Icas samarbete med Röda Korset. Utöver detta så skänker Ica Banken inga ytterligare pengar till välgörenhet i samband med julen.

MARGINALEN BANK. Caroline Nyman, press­ansvarig:

Får de anställda någon julklapp i år?

–  Ja medarbetarna får en julklapp.

Bjuder arbets­givaren på julmiddag eller julfest?

– Ja det blir en julmiddag på Bonniers konsthall.

Skänker företaget till välgörenhet i samband med julen?

– Vi skänker till välgörande ändamål löpande under året och således även under julen.

KLARNA. Magnus Törnblom, presschef:

– Alla anställda kommer att få en julklapp.

Bjuder arbetsgivaren på julmiddag?

– Ja, varje domän har en julmiddag för sina medarbetare. Vi har 37 domäner på Klarna, och de har egen middag på en egen plats.

Skänker företaget till välgörenhet i samband med julen?

– Vi  har inte planerat att ge någon julgåva. Däremot har våra medarbetare till exempel nyligen bestämt att vi bidrar till ett projekt i Indien som ska öka andelen förnybar solel där genom att kompensera för den konferens vi hade i Berlin under hösten. Och vi uppmuntrar också våra medarbetare till egna initiativ. Nyligen har Klarnamedarbetare skänkt en stor mängd kläder till Humana, och vi gör någon form av välgörenhetsarrangemang på alla Klarnakontor.

DANSKE BANK. Anna Sundblad, presschef:

– I stället för julklappar till bankens medarbetare kommer vi precis som tidigare år ge ett bidrag till ideell verksamhet. I år har vi valt att skänka pengar till Musikhjälpen.

– Banken har inte någon organiserad julfest för samtliga medarbetare. Däremot kan det förekomma att enskilda avdelningar väljer att samlas och avsluta året med en gemensam middag.

SBAB. Erik Wennergren, presschef:

Får de anställda på SBAB någon julklapp i år?

– Nej.

Bjuder arbetsgivaren på julmiddag?

– SBAB bjuder medarbetarna på jullunch. Lunchen sker på de olika kontoren.

Skänker företaget till välgörenhet i samband med julen?

– Ja, SBAB kommer att ge en juldonation till Stockholm Stadsmission och Julänglarna i Karlstad.

COLLECTOR. Ylva Karmebäck, presskontakt:

Får de anställda på Collector någon julklapp i år?

– Traditionen på Collector Bank är att låta alla anställda i våra tre länder skänka 250 kronor/25 euro vardera till utvalda lokala välgörenhetsorganisationer i respektive land.En uppskattad tradition just för att man själv kan välja vart man vill ge sitt bidrag och där man anser att pengarna gör störst nytta.

  Bjuder arbetsgivaren på julmiddag eller julfest i år?

– Nej, ingen klassisk julfest, men däremot brukar våra olika kontor samlas över exempelvis en julfika, jul-AW eller ett enklare mingel.  Det skiljer sig åt från år till år. Vi har andra tillfällen för festligheter.

FINANSFÖRBUNDET. Olof Klingvall, pressansvarig:

– Kansliets anställda får en julgåva till ett värde av 450 kr i år.

Bjuder arbetsgivaren på julfest i år?

– Kansliets anställda och förbundsstyrelsen äter en gemensam julmiddag på restaurang Lykke på Nordic Light Hotel i Stockholm i år, som bekostas av förbundet. Ingen alkohol ingår utan får bekostas av den enskilde.

– Sedan 1981 avsätter Finansförbundet 1 procent av medlemsintäkterna till internationellt utvecklingssamarbete för att bygga facklig styrka i multinationella finansbolag och banker.

SPARBANKEN SKÅNE. Kristian Svensson, pressansvarig:

– Alla får välja egen julklapp bland några olika alternativ, exempelvis termos, väska eller gåva till välgörande ändamål.

Bjuder arbetsgivaren på julmiddag?

– Nej.

Skänker företaget till välgörenhet i samband med julen?

–  Som sparbank engagerar vi oss i samhällsutveckling hela året. Under 2019 har Sparbanken Skåne med ägarstiftelser bidragit i flera hundra lokala utvecklingsprojekt.

LANDSHYPOTEK. Tomas Uddin, kommunikations- och marknadschef:

Får de anställda någon julklapp i år?

–Vi har de senaste åren inte gett saker. I stället har vi skänkt motsvarande summa till välgörenhet.

Bjuder arbetsgivaren på julmiddag?

– På många av våra arbetsplatser hålls någon slags samling, det kan vara allt från en enklare jullunch till julfest.

Skänker företaget till välgörenhet i samband med julen?

– Ja, vi har de senaste åren skänkt pengar motsvarande personalens julklappar. I år gjorde vi även en auktion för Musikhjälpen under årets Dansbandsvecka i Malung, där vi kommer att skänka pengarna nu i december.

HANDELSBANKEN. Joel Holm, informationsavdelningen:

– Handelsbanken har en decentraliserad organisation, formerna för julfirande är därför en fråga som hanteras lokalt av respektive medarbetares närmaste chef. Det finns inga centrala riktlinjer eller liknande.

TINK. Julia Levander, PR Lead:

Får de anställda på Tink någon julklapp i år?

– Nej, Tink kommer inte att ge sina anställda en julklapp i år.

Bjuder arbetsgivaren på julfest i år?

– Tink kommer att ha julfest för sina 270 anställda på sitt kontor på WeWork i Stockholm i år.

Skänker företaget till välgörenhet i samband med julen?

– Nej.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord