
»Det var väldigt svårt att arbeta i värmen«
Arbetsmiljö Årets julimånad blev den varmaste på 260 år. SEB-kontoret vid Odenplan i Stockholm är ett av flera som haft problem med värmeböljan.
Äntligen, värmen är här!
Så reagerade nog de flesta semesterfirare när den stekheta värmeböljan svepte in över Sverige alldeles lagom till ledigheten. För de som å andra sidan har hållit ställningarna på jobbet har hettan inte alltid varit lika välkommen – särskilt på kontor med sämre ventilation och kylsystem. Med facit i hand har det aldrig varit varmare. Enligt beräkningar från SMHI var värmen i juli den mest extrema på 260 år, det vill säga lika länge som SMHI har dokumenterat temperaturen.
Arild Ingvaldson är rådgivare på SEB vid Odenplan och jobbade i juli. Kontorets ventilations- och kylsystem var trasiga sedan tidigare, något som fastighetsägaren lovat att åtgärda. Men när sommaren väl började närma sig var systemen fortfarande sönder. Två-tre dagar in i värmeböljan blev det varmt på kontoret, otroligt varmt.
– Förmiddagarna var helt okej. Men efter lunch när solen stod som högstkunde det bli riktigt plågsamt. Det var väldigt svårt att arbeta på eftermiddagarna. Jag blev illamående och kände mig ofta helt slut i kroppen, säger han.
När det var som värst kunde inomhusmätaren visa 30 grader på morgonen, vilket senare steg ytterligare ett antal grader. För att hantera värmen hade Arild och flera av kollegerna med sig dubbla ombyten. Situationen var ansträngande, men samtidigt säger han att arbetsgivaren visade full förståelse och gjorde så gott de kunde för att förbättra tillvaron för de anställda.
– De köpte in flera kylsystem, såg till att det fanns obegränsat med glass, is och resorb. Det var okej att ta längre pauser och vi fick även lov att bära en mer informell klädsel som shorts på jobbet, säger han.

Den enklare klädseln underlättade mycket, men det han uppskattade mest var att arbetsgivaren även anpassade de anställdas arbetsscheman. På grund av det heta klimatet fick alla anställda som inte hade ärenden inbokade gå hem efter klockan 15.
– Med tanke på den plågsamma värmen fick alla gå hem tidigare om man inte hade något ärende inbokat. De var väldigt snälla och gjorde allt för att underlätta tillvaron så mycket som möjligt för oss, säger Arild Ingvaldson.
Det är lagkrav att det ska det finnas ett ventilationssystem på alla arbetsplatser som gör att luftkvaliteten upplevs som tillräckligt bra. Lagen säger å andra sidan inget om hur varmt det får vara inne på kontor. Något lagstadgat tak finns alltså inte, men däremot finns rekommendationer.
– Temperaturen bör ligga mellan 20 och 26 grader sommartid. Kraven baseras på komfort och upplevelse där de flesta känner en acceptabel temperatur. Under kortare värmebölja kan man dock få acceptera en högre temperatur, säger Gunnar Åhlander, handläggare ventilation och termiskt klimat på Arbetsmiljöverket.
Det är många som har hört av sig till Arbetsmiljöverket med frågor om när temperaturen blir ett arbetsmiljöproblem på jobbet. Enligt Gunnar Åhlander är det en bedömning från fall till fall och beror på vad den försämrade komforten kan få för konsekvenser i jobbet. Temperaturer som utgör en direkt hälsorisk kan aldrig accepteras, men under värmeböljor kan de anställda få acceptera förhållanden som inte är komfortabla.
Under varma perioder innebär exempelvis arbetsplatser med klassiska kontorsjobb i regel en mindre hälsorisk, att jämföra med arbeten där bristande koncentration kan leda till olyckor. Samtidigt är det arbetsgivarens ansvar att förstå vilka risker en försämrad arbetsmiljö kan leda till.
– Anställda som gör fel på grund av koncentrationssvårigheter kan leda till olycksrisker och stora ekonomiska konsekvenser. Därför bör det ligga i arbetsgivarens intresse att medarbetarna klarar att hålla upp koncentrationen i så hög utsträckning som möjligt. För anställda i finansbranschen som hanterar kunders pengar och känsliga uppgifter är den här frågan väldigt viktig, säger Gunnar Åhlander.
Samtidigt har arbetsgivaren ett ansvar att hitta kortsiktiga lösningar för att uppnå en bra arbetsmiljö och det finns en rad förebyggande åtgärder att vidta. Först och främst; se till att vara ute i god tid. I somras sålde bordsfläktarna slut på nolltid och har arbetsgivaren inte tagit höjd för det redan innan sommaren finns en risk att de anställda blir utan. Gunnar Åhlander har flera tips hur man med enkla medel kan förbättra arbetsmiljön och underlätta för sina medarbetare.
– Se till att det finns gott om bordsfläktar och ett eller flera kylsystem på kontoret. Se också till att det finns gott om vatten. Är det riktigt varmt kan det även vara en bra lösning att tillåta en mer informell klädsel och möjlighet till längre pauser.