Gå direkt till textinnehållet
Foto: Mostphotos

ECB tar det första steget mot e-euro

ECB har kommit närmare att lansera en digital euro, en så kallad digital centralbanksvaluta (CBDC). Den europeiska centralbanken kan komma att starta utvecklingsarbetet i slutet av 2023. Det beskedet gav Fabio Panetta, styrelseledamot i ECB, tidigare i veckan.

I ett anförande sa ECB-ledamoten att en digitala euro skulle erbjuda en digital euro som är gratis och tillgänglig för digitala betalningar och öppen för alla att använda.

”Idealt vore att alla butiker runtom i Europa, både fysiska och e-handlare, skulle behöva acceptera en digital euro”, sa Fabio Panetta.

Anledningen bakom handlar om den ökade populariteten för digitala betalningar och framväxten av kryptotillgångar.

”Utvecklingen visar att det finns en ökande efterfrågan på omedelbarhet och digitalisering. Om den publika sektorn med centralbanker och andra reglerade mellanhänder inte tillfredsställer det behovet så kommer andra att göra det”, fortsatte Fabio Panetta.

ECB-ledamoten både varnade och avfärdade att kryptotillgångar som stable coins på allvar kan konkurrera med digitala statsvalutor som ett säkert betalmedel, med kollapsen i stable coin-valutan TerraUSD i färskt minne.

Vidare lyfte Fabio Panetta bland annat fram den svenska betaltjänsten Swish som ett lyckat exempel kring direktbetalningar och som sedan fått spridning till e-handel och butiker.

Finansliv har tidigare rapporterat att länder runtom i världen undersöker nu möjligheterna med att sjösätta en egen centralbanksvaluta. I dagsläget har nio länder lanserat en e-valuta, däribland Kina med den digitala yuanen.

ECB väntas fatta beslut om att inleda en så kallad ”realiseringsfas” kring en digital euro i slutet av 2023. Slutfasen beräknas sedan ta tre år. Centralbanken skulle i det läget även se över att ge e-euron status som så kallat »legal tender« (lagligt betalmedel), samt överväga att designa valutan för att göra betalningar mer privata än med det nuvarande systemet.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord