Gå direkt till textinnehållet
Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter en vecka: Carina Åkerström avgår som ordförande för Alecta

Alectas nytillträdda styrelseordförande Carina Åkerström lämnar i spåren av ett avslöjande om att hon sitter på dubbla stolar.

– Min bedömning är att jag inte kommer att kunna tillvarata pensionsspararnas intressen på ett sätt som Alectas kunder har rätt att kräva, säger hon till Dagens industri.

Den 22 februari valdes Carina Åkerström till ny styrelseordförande för pensionsbolaget Alecta. Men kort därefter rapporterade Dagens industri att hon satt på dubbla stolar.

Nu meddelar hon i ett pressmeddelande att hon avgår. Istället kommer vice ordförande Jan-Olof Jacke återinträda som styrelseordförande.

– Det är beklagligt att Carina Åkerström gjort en förändrad bedömning av sina möjligheter att fullfölja uppdraget som styrelseordförande i Alecta och valt att avgå. Det har inte framkommit några nya uppgifter som vi inte redan kände till. Under processen har vi naturligtvis ställt omfattande frågor till Carina Åkerström om detta. Vår uppfattning är att det inte förelåg någon intressekonflikt, som inte kunde hanteras på sedvanligt sätt, säger Kenneth Bengtsson, beredningsnämndens ordförande.

Enligt Dagens industri har Handelsbanken, där Carina Åkerström var vd fram till nyligen, krediter i bostadsbolaget Heimstaden Bostad. Alecta gjorde nyligen en nedskrivning på 12,7 miljarder kronor för sitt innehav i just Heimstaden Bostad, och ett av hennes viktigaste uppdrag som ordförande är att reda ut den investeringen, skriver Di. Men samtidigt har hon fortfarande ett anställningsavtal med Handelsbanken, som gäller fram till oktober i år. I avtalet finns en lojalitetsplikt som gäller fram tills det löper ut, och tystnadsplikt som gäller livet ut. Enligt Di kan det avtalet påverka den lämplighetsprövning som Finansinspektionen ska göra av henne. Men nu väljer hon alltså självmant att avgå.

Det är den andra styrelseordförandekandidaten på rad som faller till följd av en intressekonflikt. Nominerad till posten var tidigare Lars Rohde – men hans nominering drog tillbaka då han även skulle föreslås till Nordeas styrelse. De två rollerna ansågs inte förenliga.

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord