Gå direkt till textinnehållet
Creams fick efter måndagens massiva medieuppmärksamhet plötsligt grönt ljus från Apple för sin uppdatering av appen.
Dreams vd Henrik Rosvall. Foto: Dreams

Efter mediestorm – Dreams app släpps igenom

Efter måndagens massiva uppmärksamhet i media verkar Apple backa. Sent igår kväll släpptes Dreams app igenom efter att ha fått nej i två veckor.

Enligt Apples nya riktlinjer får appar inte vara beroende av en annan app för att fungera. Det ställer till det för banker, myndigheter och fintech-tjänster som kräver att användaren identifierar sig med bank-id. En sådan tjänst som till exempel Swish är.

Igår skrev nyhetssajten Breakit om hur sparappen Dreams senaste uppdatering fått nej, med hänvisning till de nya reglerna. Men sent på måndagskvällen fick företaget beskedet att deras app-uppdatering nu släpps igenom.
– Vi fick ett jättetrevligt mejl från vår kontaktperson, som vi har jagat i ett par veckor. Vi fick egentligen ingen förklaring, utan bara ett meddelande att vår app stod på tur att släppas igenom, säger Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams, till Breakit.
Enligt honom har Dreams inte gjort några förändringar i sin app. I stället tror Henrik Rosvall att vändningen beror på den stora medieuppmärksamheten.
– Jag tror att Apple har haft fokus på problemet ett tag, men detta var nog vad som behövdes för att de skulle förstå att det kan bli ett problem som påverkar väldigt många svenskar.

Han tror att problemet är tillfälligt löst, men att Apple fortfarande är ute efter en annan långsiktig lösning från bank-id.
En väg framåt kan vara att bank-id öppnar tjänsten så att andra appar kan nyttja bank-id inom den egna appens väggar, skriver Breakit.

UPPDATERING: Efter att denna artikel publicerats meddelade Apple att företaget gör ett undantag just för den svenska marknaden, och godkänner appar som är beroende av mobilt bank-id.

Text: Åsa Berner

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord