Efter mediestorm – Dreams app släpps igenom
Creams fick efter måndagens massiva medieuppmärksamhet plötsligt grönt ljus från Apple för sin uppdatering av appen.

Efter mediestorm – Dreams app släpps igenom

Efter måndagens massiva uppmärksamhet i media verkar Apple backa. Sent igår kväll släpptes Dreams app igenom efter att ha fått nej i två veckor.

Enligt Apples nya riktlinjer får appar inte vara beroende av en annan app för att fungera. Det ställer till det för banker, myndigheter och fintech-tjänster som kräver att användaren identifierar sig med bank-id. En sådan tjänst som till exempel Swish är.

Igår skrev nyhetssajten Breakit om hur sparappen Dreams senaste uppdatering fått nej, med hänvisning till de nya reglerna. Men sent på måndagskvällen fick företaget beskedet att deras app-uppdatering nu släpps igenom.
– Vi fick ett jättetrevligt mejl från vår kontaktperson, som vi har jagat i ett par veckor. Vi fick egentligen ingen förklaring, utan bara ett meddelande att vår app stod på tur att släppas igenom, säger Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams, till Breakit.
Enligt honom har Dreams inte gjort några förändringar i sin app. I stället tror Henrik Rosvall att vändningen beror på den stora medieuppmärksamheten.
– Jag tror att Apple har haft fokus på problemet ett tag, men detta var nog vad som behövdes för att de skulle förstå att det kan bli ett problem som påverkar väldigt många svenskar.

Han tror att problemet är tillfälligt löst, men att Apple fortfarande är ute efter en annan långsiktig lösning från bank-id.
En väg framåt kan vara att bank-id öppnar tjänsten så att andra appar kan nyttja bank-id inom den egna appens väggar, skriver Breakit.

UPPDATERING: Efter att denna artikel publicerats meddelade Apple att företaget gör ett undantag just för den svenska marknaden, och godkänner appar som är beroende av mobilt bank-id.

Text: Åsa Berner

publicerad
21 juni 2016
Nytt nummer av #finansliv ute! Vi har intervjuat Emma Glennow på @marginalen_bank och vi skriver naturligtvis också om hur branschen och de anställda har det under coronakrisen. Foto: @ylvasundgren
Tyvärr måste vi ställa in Finansloppet 2020. Mer info på finansliv.se
Vi har intervjuat Åsa Nilsson Billme, mångfaldschef på @nordea_sverige Nu på finansliv.se Foto: Ylva Sundgren.
Vi vill jobba hemma! #finanslivs undersökning visar att en majoritet av bankanställda vill ha möjligheten att jobba på distans. Varför? Läs mer i årets första nummer! Foto: @donkadoo
Nu kommer ett nytt nummer av #finansliv Läs bl.a. om: ➖Robotarna på @marginalen_bank ➖Intervju med @johannakull ➖Besök på @nordea_sverige i Uppsala ➖Intervju med Sean George, hedgefondförvaltare Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram