Efter mediestorm – Dreams app släpps igenom
Creams fick efter måndagens massiva medieuppmärksamhet plötsligt grönt ljus från Apple för sin uppdatering av appen.

Efter mediestorm – Dreams app släpps igenom

Efter måndagens massiva uppmärksamhet i media verkar Apple backa. Sent igår kväll släpptes Dreams app igenom efter att ha fått nej i två veckor.

Enligt Apples nya riktlinjer får appar inte vara beroende av en annan app för att fungera. Det ställer till det för banker, myndigheter och fintech-tjänster som kräver att användaren identifierar sig med bank-id. En sådan tjänst som till exempel Swish är.

Igår skrev nyhetssajten Breakit om hur sparappen Dreams senaste uppdatering fått nej, med hänvisning till de nya reglerna. Men sent på måndagskvällen fick företaget beskedet att deras app-uppdatering nu släpps igenom.
– Vi fick ett jättetrevligt mejl från vår kontaktperson, som vi har jagat i ett par veckor. Vi fick egentligen ingen förklaring, utan bara ett meddelande att vår app stod på tur att släppas igenom, säger Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams, till Breakit.
Enligt honom har Dreams inte gjort några förändringar i sin app. I stället tror Henrik Rosvall att vändningen beror på den stora medieuppmärksamheten.
– Jag tror att Apple har haft fokus på problemet ett tag, men detta var nog vad som behövdes för att de skulle förstå att det kan bli ett problem som påverkar väldigt många svenskar.

Han tror att problemet är tillfälligt löst, men att Apple fortfarande är ute efter en annan långsiktig lösning från bank-id.
En väg framåt kan vara att bank-id öppnar tjänsten så att andra appar kan nyttja bank-id inom den egna appens väggar, skriver Breakit.

UPPDATERING: Efter att denna artikel publicerats meddelade Apple att företaget gör ett undantag just för den svenska marknaden, och godkänner appar som är beroende av mobilt bank-id.

Text: Åsa Berner

publicerad
21 juni 2016

#Finansfredag

Finanslivs redaktörer Aron Sigblad och Anna de Lima Fagerlind om det senaste som hänt i finans- och försäkringsbranschen, vilka trender som påverkar branschen och vad Finansliv har på gång just nu. Nytt avsnitt varje fredag.
Se #finansfredag här
Vår fotograf @donkadoo fotar @evatrouin på Swedbank. Missa inte intervjun med henne i nästa nummer av Finansliv!
Filippa Bergin, ansvarig för stora kunder och affärsutveckling i Ekobanken, är en av talarna på Sustainable Finance den 28 mars.
I veckan kommer årets första nummer av #finansliv Innehåller bl.a. #lön #paytech #danskebank #fintech #nordea, krönika av @framtidsfeministen och mycket mer! Omslagsfoto: @oskaromne
En av talarna på Sustainable Finance den 28 mars är Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. @aisustcenter Glöm inte att boka dina biljetter på finansliv.se.
Ylva Lipkin är konstansvarig på SEB. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @ylvasundgren
Fredrik Hjorth är äventyrare och har tältat på SEB:s tak. Har du en kollega vi borde skriva om? Maila oss på redaktion@finansliv.se eller DM här! Foto: @donkadoo
Följ @Finansliv på Instagram