Gå direkt till textinnehållet
Emil Olsson är inte bara kontorschef, han är också deltidsbrandman. Det innebär att han var fjärde vecka ska kunna inställa sig inom fem minuter när larmet går.
MIN KARRIÄR Emil Olsson är inte bara kontorschef, han är också deltidsbrandman. Det innebär att han var fjärde vecka ska kunna inställa sig inom fem minuter när larmet går. Foto: Morgan Grip

Emil Olsson började som sommarjobbare – nu är han kontorschef: »Det har gått fortare än vad jag trodde«

Min karriär Karriären från sommarjobbare till kontorschef har varit snabb för Emil Olsson, som nu är en av de yngsta cheferna i Handelsbanken.

För Emil Olsson, 28, var det länge inte självklart med en karriär i finansbranschen. Efter gymnasiet jobbade han några år med annat, bland annat inom restaurangnäring och som brandman.

Första jobbet i finansbranschen kom några år senare, efter universitetsstudier i ekonomi. Handelsbanken i Sveg sökte sommarvikarier och Emil, som redan hade fått ett annat jobb, sökte och fick vikariatet.

I restaurangvärlden hade han upplevt en viss hierarki på arbetsplatsen, stramt styrt uppifrån. Han räknade med en liknande struktur när han började på banken.

– Så var det inte alls, jag trivdes jättebra direkt. De såg människan och det var en familjär stämning, säger han.

Emil Olsson – kontorschef vid 28 års ålder

Ålder: 28 år.
Utbildning: Kandidat företagsekonomi.
Familj: Sambo och två hundar.
Karriär i korthet: Sju år inom Handelsbanken i olika roller. Började den 1 mars som ny kontorschef på Handelsbanken Sveg.
Intressen: Skidåkning, jakt, ishockey och friluftsliv i stort.

Han jobbade sommaren ut, men blev några månader senare uppringd av kontorschefen. Han frågade om Emil ville komma tillbaka, nu som privatrådgivare, och på den vägen är det. Emil hade snart tagit Swedsec-licens och även bolånelicens.

– Jag ville åka på allt och utbilda mig. Samtidigt fick jag direkt ett stort förtroende och det jag ville göra fick jag också fördjupa mig i. Att jag ville mycket och hamnade i en bra miljö, gjorde att allt gick snabbt, säger han.

I jobbet fick Emil Olsson även ett intresse för ledarskap och flaggade tidigt för att han ville satsa mot en ledarroll.

– Det kom på tal redan under min första intervju, och var något jag direkt blev intresserad av. Sen har det kanske gått fortare än vad jag hade trott, säger han.

Den 1 mars i år började Emil Olsson som ny kontorschef i Handelsbanken Sveg. Han och är därmed en av de yngsta cheferna i banken. Mycket i rollen är än så länge nytt men han har fått bra stöd från kolleger och uppbackning från regionchefen, vilket känns tryggt, berättar han.

Handelsbanken i Sveg består av ett bankkontor och är totalt fem anställda.

– Vi har ett stort upptagningsområde och jag tycker om att göra affärer. Jag kommer även fortsättningsvis vilja vara drivande i den delen, men ser också fram emot ansvaret kring personal, planering och utveckling.

Viktigast för att lyckas som kontorschef kommer handla om att disponera och värdesätta sin tid, men samtidigt att inte försöka vara överallt, tror Emil Olsson. Att skapa en god arbetsmiljö handlar först och främst om att i första hand se människan bakom.

– Det viktiga är att man ser människan, och inte bara tittar på resultatet. Ser och uppskattar man dem så tror jag att resultatet blir bra i längden. Alla bra chefer jag haft har litat på sina medarbetare, och då har det blivit bra i slutändan.

»Det viktiga är att man ser människan.«

Vid sidan av jobbet på Handelsbanken jobbar han också deltid som brandman i Jämtlands Räddningstjänstförbund, som i snitt har två larm i veckan. Jobbet innebär att han var fjärde vecka ska kunna inställa sig inom fem minuter. Just de veckorna kan det bli ganska bråttom att åka, berättar Emil Olsson, som ser flera likheter mellan jobbet på banken och i brandkåren.

– Gruppdynamiken. Man är ett lag och det gäller även på banken. Jag har också spelat hockey under uppväxten och det är samma sak där. Man vet vad man ska göra och det gäller att genomföra på bästa möjliga sätt.

Vad tänker du om framtiden?
– Just nu trivs jag väldigt bra i mitt jobb. Min sambo tar examen i vår och vi har köpt en gård utanför Sveg. Det ska bli roligt att se vad vi kan göra med den tillsammans.

Emil Olssons karriärtips

»Det som hjälpt mig är att alltid våga fråga. Kan jag göra på det här sättet, eller får jag gå den där utbildningen? Det tror jag man kommer långt på. Du blir inte tillfrågad om du själv inte frågar. Våga ta plats, så finns alla möjligheter. «

Mest läst

Finansförbundets krönika

»Finansförbundet och de flesta andra parter på arbets-marknaden är överens om teorin att inflationen bäst bekämpas genom minskad konsumtion«, skriver Finansförbundets presidium.
Läs Finansförbundets krönika
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord