Gå direkt till textinnehållet
Samira Aissi. Foto: Tor Johnsson

»Ett sätt att hitta hyper­fokus och flow«

Samira Aissi jobbar med investeringar i gröna startup-bolag på SEB Greentech Venture Capital, och klättrar på fritiden.

Hur länge har du ­klättrat?

– För länge, säger Samira Aissi och skrattar.

– Jag började redan i gymnasiet lite grann, och sedan började jag igen för cirka 15 år sedan.

 Vad är det du gillar med klättringen?

– För mig är det ett sätt att hitta hyperfokus och flow, och samtidigt få vara ute i naturen och hänga med kompisar och träffa nya, intressanta människor. Klättringen har en fin community, många av de jag klättrar med är mina bästa kompisar. Jag har lärt känna dem genom klättringen, man kommer ut och gör saker tillsammans och man håller bokstavligen varandras liv i sina ­händer, det blir en bra sammanhållning.

Vilken typ av klättring sysslar du med?

– När jag började var det med trad (traditionell klättring) med egna säkringar utomhus. Trad-klättring kan du göra precis var som helst där det finns någon form av sprickor. I dag blir det mest sportklättring och bouldering (friklättring utan rep och sele). På senare år klättrar jag också mycket inomhus, i klätterhallar.

Hur ofta klättrar du?

– Jag har varit skadad sen maj, men har börjat komma tillbaka och klättra igen. När jag inte är skadad klättrar jag 2–4 dagar i veckan, beroende på säsong och hur mycket jag har på jobbet.

Finns det några lik­heter mellan ditt jobb och klättringen?

– Nej, det gör det nog inte. Klättring är mycket problemlösning, som i mitt jobb, men det handlar mer om att klura ut saker med kroppen. Klättring är ungefär som dans, man använder andra delar av hjärnan än i jobbet.

Mest läst

Finansförbundets krönika

"Jag kommer att gå och rösta den 9e juni, och jag kommer välja ett parti som tror på partsmodellen och står upp för demokratin. Genom ett högt valdeltagande ökar vi i Sverige vårt inflytande i viktiga samhällsfrågor", skriver Ulrika Boëthius.
»Gör dig redo för EU-valet«
»Varje bransch som står utan en fackförbundstidning är mer sårbar för korruption, oegentligheter och missförhållanden«, skriver Finanslivs chefredaktör Axel Andén.
Några slutord